mjesto za top banner

1. LIPNJA 2013. 09:58h

U Hrvatskoj sutra drugi krug lokalnih izbora

Izbori

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Grad Zagreb, 11 županija, 85 gradova i 164 općine sutra bi trebali dobiti čelne ljude za slijedeće četiri godine - u tim se jedinicama, naime, sutra održava drugi krug lokalnih izbora.
Drugi izborni krug raspisan je za jedinice u kojima nitko od kandidata u prvom krugu, 19. svibnja, nije osvojio natpolovičnu većinu glasova birača.

Zagreb, Split, Rijeka i Osijek četiri su velika grada koji sutra trebaju dobiti gradonačelnike.

Zagrepčani će odlučiti izme?u SDP-ova Rajka Ostojića i nezavisnog Milana Bandića, koji je u prvom krugu dobio znatno veći broj glasova - podržalo ga je više od 45 posto birača.

U Splitu se u drugom krugu sučeljavaju SDP-ov Ivo Baldasar i HDZ-ov Vjekoslav Ivanišević. Baldasar je u prvom krugu osvojio 29,2 posto glasova, a Ivanišević 21,7 posto.

Vojko Obersnel (SDP) za još jedan mandat natječe se protiv HDZ-ova Hrvoja Burića. Obersnel iz prvog kruga nosi značajnu prednost od 48 posto glasova, a Burića je poduprlo 16 posto birača.

Još jedan gradonačelnički mandat u Osijeku želi i HDSSB-ov Krešimir Bubalo, koji se sučeljava s kandidatom grupe birača Ivicom Vrkićem, kojega pudupiru SDP, HNS i HSU. Za Bubala se u prvom krugu izjasnilo 36,2 posto birača, a za Vrkića 27,9.

U nedjelju gradonačelnike bira još 15 većih gradova - Varaždin, Karlovac, Krapina, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Koprivnica, Zadar, Vukovar, Sisak, Slavonski Brod, Pazin, Gospić, Požega, Pula.

Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Istarska, Me?imurska, Osječko-baranjska županije su koje u drugom krugu biraju župane.

Potporu za još jedan mandat u drugom krugu traži sedam dosadašnjih župana - tri HDZ-ova, dva SDP-ova, po jedan HNS-a i HDSSB-a te jedan nezavisni.

Birališta se otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati, do kada traje izborna šutnja, za koje je zabranjena svaka promidžba, objavljivanje privremenih rezultata i procjena, kao i nagovaranje birača da glasuju za odre?ene kandidate.

Izlazne ankete, odnosno ispitivanja javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju mogu se objavljivati nakon što se zatvore birališta.

Izbore organiziraju županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva, a njihov rad nadzire Državno izborno povjerenstvo.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!