mjesto za top banner

25. LIPNJA 2012. 15:23h

U Dubrovniku simpozij `Logika u računalnoj znanosti`

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Na Sveučilištu u Dubrovniku danas je počeo trodnevni simpozij pod nazivom "Logika u računalnoj znanosti" na kojem je uvodno predavanje održao Robert John Aumann, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2005. godine.

Skup je okupio veliki broj priznatih stručnjaka u ovom području koji će raspravljati o temama koje povezuje računalne znanosti i matematičku logiku.

Govoreći o aktulanom gospodarskom trenutku, odnosno ekonomskoj krizi Nobelovac je kazao kako nije samo Hrvatska u ekonomskim problemima već su oni prisutni u cijeloj Europi i dobrom dijelu zapadnoga svijeta.

"Rješavanje problema šireg konteksta nije jednostavno jer pojedini ekonomisti imaju različita mišljenja na rješavanje postojećih problema što usporava proces izlaska iz krize", kazao je Aumann.

Ocijenio je kako bi trebalo ljude potaknuti da investiraju i povećaju potrošnju kako bi se na taj način pokrenula ekonomija.

Robert John Aumann rođen je 8. lipnja 1930., izraelsko-američki matematičar i član američke Akademije znanosti. Dobio je Nobelovu nagradu za svoj rad na konfliktu i suradnji kroz analizu teorije igara. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!