mjesto za top banner

19. TRAVNJA 2012. 14:40h

Tvrtke u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni do plina tek za 60 dana

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Tvrtke u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, kojima je CMC zbog napuštanje željezare isključio dotok plina, taj bi energent mogle koristiti nakon sanacije plinske mreže za 60 dana, a možda i ranije. To je zaključek sastanka svih zainteresiranih sa zamjenikom ministra gospodarstva Alenom Leverićem.

Prijeti gubitak poslova

Montcogim Plinara, koncesionar za distribuciju plina na sisačkom području, spremna je preuzeti plinsku mrežu, ali tek nakon rješenja movinsko-pravnih odnosa, odnosno utvrđivanja prava služnosti. Ako se taj problem riješi do kraja tjedna, a Ministarstvo je preuzelo obvezu da koordinira dogovor, sanacija oko 700 metara cjevovoda, mogla bi početi već za tjedan dana. Međutim, i ta dva mjeseca za tvrtke čija proizvodnja ovisi o plinu, (pre)dugo je razdoblje.

– Za nas je dvomjesečni zastoj pitanje opstanka. Prijeti nam gubitak poslova, jer jer ne možemo ispuniti preuzete rokove isporuke. Očito nije bilo dovoljno sluha za rješenje problema - kaže tehnički direktor Felis Produkata Željko Kolarević. Problema će biti i u Applied Ceramicsu kao i keksari.

– Predlažemo da se za vrijeme sanacije plin povremeno pušta u mrežu, recimo da se tri dana koristi plinovod, a četiri dana da traje sanacija, ili pak da se pronađe drugo alternativno rješenje - mišljenje je direktora tvornice biskvita Swisslion Igora Lovrekovića.

Moguće i prespajanje

Na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, bilo je riječi i o mogućem privremenom prespajanju potrošača za razdoblje dok traju radovi. Plinacro bi za to vrijeme smanjio pritisak u mreži, pa bi tvrtke možda mogle plin dobiti i ranije.

– Zbog katastrofalnog stanja mreže, sanacija je više sigurnosno nego tehničko pitanje. Na žalost, sada dolazi na naplatu višegodišnje nerješavnje distribucije energenata, za koju željezara nije bila ni ovlaštena - rekao je županijski pročelnik za poduzetništvo Marijan Belošević. Inače, HEP je u Južnoj industrijskoj zoni preuzeo privremenu distribuciju struje, iako ugovori s potrošačima još nisu potpisani, Sisački vodovod preuzima vodovodnu i kanalizaciju mrežu, koja je također u vrlo lošem stanju, a Grad Sisak je preuzeo prometnice, koje također zahtijevaju rekonstrukciju.

Problem izazvan obustavom isporuke plina u Južnoj industrijskoj zoni izazvao je burne reakcije. U svom oštrom pismu tvrtkama sisački gradonačelnik Dinko Pintarić dio odgovornost prebacuje i na njihove vlasnike. "Gospodo vlasnici, prestanite se nadmudrivati i igrati sudbinama radnika ...Sjednite za stol s distributerom i učinite što je vaša obveza...To je vaš posao gospodo", stoji uz ostalo, u pismu gradonačelnika.

Županijski HSS pak, za nastalo stanje ponajprije krivi državu i Županiju. "Obustava plina je bila najavljena prije četiri mjeseca, ali do sada plinsku mrežu distribucije od CMC-a nitko nije preuzeo unatoč najavama državnih i županijskih dužnosnika da će problem biti riješen vrlo brzo", stoji u priopćenju.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!