mjesto za top banner

MANJI DOPRINOSI I POREZI

21. SIJENJA 2007. 20:09h

Tvrtke sele iz Federacije BiH u RS

Tekst

Odljev tvrtki iz Federacije BiH u Republiku Srpsku zbog nižih stopa doprinosa na plaće i poreza na dobit sve je češća pojava.

Iako službenih podataka o tome nema, pojava je masovnija, no što se na prvi pogled čini, pišu Nezavisne novine.

- Stope doprinosa na plaće i s plaća u FBiH su mnogo veće nego u RS i iznose 69 posto, a u RS su 50 posto. Porez na dobit u RS je 10 posto, a u FBiH je čak za 20 posto veći. U fiskalnoj politici, RS nudi znatno povoljnije uvjete. FBiH gubi čim tvrtke odlaze u RS i tamo plaćaju porez - kaže Alija Remza Bakšića, direktora Asocijacije poslodavaca BiH.

I potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić ističe kako je sigurno da poduzeća imaju interes da odu u RS, a pogotovo ona u pograničnim dijelovima izme?u FBiH i RS.

SKRIVAJU IDENTITET

A podatke o tome, jesu li tvrtke iz FBiH i koliko njih već osnovale nova poduzeća u RS, nemaju ni Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH, Agencija za statistiku BiH, kao ni Federalni zavod za statistiku.

Objašnjavajući zbog čega nema relevantnih podataka koliko se tvrtki dosad prebacilo u RS, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Tomislav Grizelj kaže da se tvrtke ne registriraju pod istim imenom u RS, te da čak ni osnivač nije isti kao u FBiH.

- Mnogi skrivaju identitet. Trag u registru može se naći kad se registriraju tvrtke na kćeri. Me?utim, kroz bankarske transakcije može se pratiti tko s kim kompenzira i tako utvrditi ovaj podatak -  kaže Grizelj.

Objasnio je da poduzeće u FBiH i dalje postoji, ali samo fiktivno, a u RS vlasnik otvara drugu tvrtku u kojoj prijavljuje svoje radnike i plaća stopu doprinosa i poreza koji vrijede u RS.

- Preko tih tvrtki se pere novac i stvara se veći profit, naravno, legalno. Nema veze gdje je radnik prijavljen, važno je da je prijavljen. U firmi koja ostaje u FBiH ostaje samo vlasnik ili neki član njegove porodice. Ta firma uplaćuje prihod, ali trošak se pravi u RS. Tko pravi 10 do 15 milijuna KM prometa godišnje, isplati mu se. Ne isplati se gasiti firmu, jer imaju ime i svoje klijente. A imate firmi u FBiH koje neće raditi s firmama iz RS - napomenuo je Grizelj.

S FIRMAMA ODLAZE I INVESTICIJE

Avdo Rapa, potpredsjednik Privredne komore FBiH, ističe da preseljenje firmi u RS podrazumijeva odljev obrta i sredstava iz FBiH, a cilj im je izvršiti pritisak na vlast. 

- Na primjer, 'Pobjeda' iz Tešnja je najavila preseljenje. Kad bi to učinili, imali bi gotovo milijun KM godišnje veću dobit - ističe Rapa.

Ministar financija u Vladi FBiH Dragan Vrankić ranije je kazao da će zakon o porezu na dobit uskoro biti na sjednici Vlade FBiH, te da čeka mjesecima zbog "naših nastojanja da taj zakon harmoniziramo s RS, no oni su imali drugačiji pristup". Dodao je da je prijedlog FBiH bio da stopa bude 15 posto.

T.LJ., S.T.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!