mjesto za top banner

29. LIPNJA 2010. 16:09h

Trojici po 10 godina za ratni zločin u S. Selnici, Bjeloš oslobođen

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ante Ujevića na Županijskom sudu u Karlovcu na po 10 je godina, u odsutnosti, osudilo Miroslava Bijelića, Savu Padežanina i Đuru Tepšića, optužene da su u svibnju 1992. godine, kao pripadnici tadašnje paravojske tzv. SAO Krajine, bez ikakvog razloga s više hitaca iz pušaka ubili civila, Hrvata Josipa Obranovića. Riječ je o ponovljenom postupku, budući je prva presuda, još iz studenog 1996. godine, ukinuta zbog proceduralne pogreške (saslušavanje svjedoka bez prisustva branitelja optuženih). Za ovaj zločin kaznu (također 10 godina zatvora)  već je "odležao" prvooptuženi Rade Peleš, a karlovački Županijski sud nakon ponovljenog suđenja oslobodio je svih optužbi petooptuženog Radu Bjeloša.

Upitan datum rođenja

Glavni razlog za oslobađanje je nepodudarnost datuma rođenja optuženika. U optužnom prijedlogu, naime, tereti se Rade Bjeloš, rođen 5. svibnja 1952. godine, dok je kasnije ustanovljeno kako takva osoba vjerojatno nikada nije ni postojala, već je izvješćem PU karlovačke ustanovljeno kako je jedini Rade Bjeloš na tom području rođen 1967. godine. Prema iskazima svjedoka, upravo je on bio član srpske paravojske, iako ga većina svjedoka nije povezivala s počinjenim zločinom.

-.--.-
Optužene je, kako je pojasnio sudac Ujević, uz iskaze svjedoka, najviše teretio najviše tereti "Izveštaj o vanrednom događaju", koji je nakon vojno-redarstvene akcije Oluja pronađen u "zonskom štabu Teritorijalne obrane Vojnić", u kojem se opisuje "likvidacija stanovnika Obranovića u ponovnu pokušaju bijega". Svjedoci su kazali kako je u stvarnosti Obranovićev pokušaj bijega osujećen, nakon čega su svi preostali Hrvati okupljeni u središtu mjesta te su im upućene prijetnje da ne smiju bježati i rečeno kako će Obranović i njegova majka biti strijeljani.

Tepšić poginuo?

Svi optuženi do rata su živjeli u Sjeničaku, gdje je nakon Oluje ostao jedino Peleš, kojem je jedinom suđeno u nazočnosti, te je i odslužio svoju kaznu.

Treba dodati i kako je prema iskazima više svjedoka optuženi Đuro Tepšić poginuo u ratnim zbivanjima, negdje na području Bosne i Hercegovine, no nije pronađen niti jedan službeni dokument koji bi to i potvrdio.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!