mjesto za top banner

22. SRPNJA 2012. 18:59h

Troje pomoraca s "Katine" se vratilo u Rijeku

Rijeka

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Tri hrvatska pomorca s broda „Katina“ šibenskog Brodarstva d.o.o., koji je prije gotovo godinu dana arestiran u jemenskoj luci Hodeidah, danas su se vratila kući u Rijeku, a na brodu su ostali jedan hrvatski i nekoliko filipinskih pomoraca, koji su preuzeli odgovornost za brod, doznaje se danas iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH).

Po podatcima iz SPH, danas su u Zagreb, potom u Rijeku doputovala tri hrvatska pomorca - kapetan Davor Brozičević, prvi časnik Branko Mičetić i mehaničar Vlado Podobnik.

Na brodu su proveli godinu dana, a u tom razdoblju primili su samo jednu plaću i živjeli u vrlo teškim uvjetima, bez struje i dovoljno hrane, te su vidno iscrpljeni.

Na brodu je na vlastiti zahtjev ostao hrvatski pomorac, mehaničar Giovanni Senčić te nekoliko flipinskih pomoraca, koji su preuzeli odgovornost za brod, naveli su iz SPH.

Prvi od petorice hrvatskih pomoraca s "Katine", električar Denis Malnar, vratio se kući potkraj svibnja ove godine..

Brod "Katina" zaustavljen je u luci Hodeidahu zbog dugova, a pomorci, među kojima su bili i petorica iz Rijeke i okolice, ostali su na brodu u nadi da će ipak dobiti plaće.

Lokalne vlasti nisu im odobrile iskrcaj prije negoli je stigla zamjenska posada.

Još su dvojica hrvatskih pomoraca provela više mjeseci na drugome prisilno zadržanom brodu iste šibenske tvrtke, a nedavno su se također vratili u Hrvatsku.

Brod "Verzina" zadržan je u Togu, a ostatak posade bio ga je napustio. Dvojica pomoraca iz Hrvatske ostala su bez putovnica i drugih dokumenata, koje su im bile oduzele lučke vlasti uz objašnjenje da brod ne smije biti bez posade i da brodar mora osigurati njihovu zamjenu. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!