mjesto za top banner
Autor: Deana Knežević AUTOR Deana Knežević
Dnevni komentarNajnoviji lanci

7. OUJKA 2012. 22:59h

Trnovit povratak Herr Flicka

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Njegov su adut oni kojima je HDZ u srcu, a ne oni koji su stranku doveli na optuženičku klupu, kaže Ivić Pašalić, uvjeren da će mu uspjeti povratak u politiku. Pašalićevi su motivi dokučivi. Desetak je godina proveo u poslovnim vodama, s kapitalom što ga je stekao valjda štedeći kao liječnik u Ivancu i kasnije kao državni službenik, pa ga uložio u gra?evinarstvo dok se u tom poslu lako moglo ostvariti ogromnu zaradu. Ali zlatne godine su prošle. Povratak u politiku opet se čini privlačnim, a trenutak povoljnim. Nema više Sanadera koji ga je svojedobno, u režiji Vladimira Šeksa i Branimira Glavaša, izbacio iz stranke. U HDZ-u metež kao i u vrijeme ondašnjih izbora, samo što još nisu angažirani Borbaševi zaštitari, pa se članstvo neometano obračunava staklenim flašama, kao što se dogodilo početkom tjedna u jednom karlovačkom ogranku HDZ-a.

Povratak me?utim zapinje. Predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Remete koji je Pašalića pozvao na izborni skup, na istim je izborima smijenjen. članovi ogranka tvrde da iza svega stoji Stanko Gačić, šef područnog ogranka, koji ništa ne čini bez znanja šefice stranke Jadranke Kosor. Kosor pak tvrdi da nije imala pojma o pozivanju Pašalića, da je taj postupak nestatutaran (jer da na izborima nema mjesta nečlanovima), pa traži poništenje izborne skupštine. članstvo drži da se poništenje traži zato što su na izborima prošli oni koji ne podržavaju sadašnju šeficu stranke i tako se Pašalić, nakon što se bio pohvalio kako je zadovoljan 'ljudskim prijemom', našao usred stranačke tuče.

Kosor pere ruke, nije ga ona zvala i osu?uje te koji su ga zvali. Njeni konkurenti na predstojećim izborima listom se zgražaju nad mogućnošću Pašalićeva povratka u stranku. Ali netko je ipak sadio tikve s Pašalićem, kao i s ostalim pripadnicima njegovog Hrvatskog bloka, koji poput Milana Kovača već imaju nekakvu HDZ-ovu stranačku iskaznicu.

Gledajući sa strane, stvari nisu tako loše. Totalna zbrka s Pašalićevim povratkom ipak je dokaz da se ljudi još sjećaju njegove tehnike vladanja uz pomoć tajnih službi i medija, te da takva politička reputacija i poslije desetak godina ostaje urezana u pamćenje. Ako je Jadranka Kosor doista namjeravala koristiti čak i njegovu pomoć da bi zadržala vlast u stranci, a nakon koalicije s Kerumom sumnja se da je i na to spremna, nešto ju je u posljednji trenutak ipak zaustavilo. Ili ju je netko podsjetio na to da je Pašalić u metodama još beskrupulozniji, ili je shvatila da bi je povratak Herr Flicka (Pašalićev nadimak po Gestapovom oficiru iz britanske humoristične serije), jednostavno još više kompromitirao.

Vladimir Šeks, idejni autor Pašalićeva odstranjivanja iz HDZ-a, danas je jedini istaknuti HDZ-ovac koji podržava kandidaturu Jadranke Kosor. Iako pragmatičan, teško da je kroz desetak godina zaboravio zašto je svojedobno izgurao Pašalića. Šeks danas me?utim žali što unutarstranački izbori nisu raspisani odmah nakon Sanaderove ostavke. 'Sada ne bismo imali i ovu poplavu aspiranata', sjetno kaže u intervjuu Nacionalu, kao da više nije siguran u pobjedu svoje favoritkinje, unatoč svemu što se radi u pripremi izbora. A poduzima se zbilja svašta: od zaključavanja stranačkih prostorija za protukandidate, do masovnog učlanjivanja novih i bivših članova, čime je otvorena šansa čak i za povratak Pašalića.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!