mjesto za top banner

28. TRAVNJA 2012. 15:09h

Trg žrtava Ovčare: Čija imena trebaju biti na spomeniku?

Prosvjedovat ćemo sve dok ne budu pušteni na slobodu svi naši branitelji koji čekaju suđenja za navodne ratne zločine. Nećemo odustati dok se to ne ispuni.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

 

Okupljanjem ispred Trga žrtava Ovčare i spomenika koji je u izgradnji danas je 60-ak branitelja i obitelji poginulih izrazilo svoje neslaganje s idejnim rješenjem spomenika.

– Branitelji i obitelji ubijenih i nestalih žele samo da se na spomeniku, na kojem će se nalaziti imena ubijenih na Ovčari, nalaze i imena ubijenih branitelja sa Mitnice. Stoga pozivam gradske vlasti da završe ovaj park ali da zaustave izgradnju spomenika sa imenima žrtava Ovčare do konačnog dogovora svih braniteljskih i stradalničkih udruga o sudbini istoga te koja imena trebaju biti ispisana na njemu. U svakom rješenju mora se uvažiti i naš zahtjev i pronaći mjesto na kojem će biti ispisana imena poginulih i nestalih branitelja Mitnice, rekao je Zdravko Komšić, predsjednik vukovarske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i jedan od ratnih zapovjednika na Mitnici.

Pojašnjavajući situaciju istakao je i primjer dva brata Dolišni, Ivice i Vlade, koji su zajedno branili Mitnicu i Vukovar. Ivica je ranjen i iz bolnice odvezen na Ovčaru te će se njegovo ime nalaziti na spomeniku dok je Vlado poginuo u borbama i njegovoga imena neće biti na spomeniku. Kao osnovni razlog ovakvom razvoju događaja oko spomenika Komšić vidi političku trgovinu SDP-a i HSP dr. Ante Starčević. Po završetku kratkoga govora okupljeni su na spomenik polijepili cedulje sa ispisanim imenima branitelja sa Mitnice čija se imena neće nalaziti na spomeniku koji će biti svečano otvoren sljedećeg tjedna povodom obilježavanja Dana grada Vukovara. Tomislav Džanak (HSP dr. Ante Starčević), predsjednik Gradskog vijeća Vukovara, rekao je da je ovaj trg godinama bio smetlište a da sada, kada se uređuje, to nekome smeta jer nije uključen.

– Zdravko Komšić je jedan od onih koji je glasovao za to ime trga i samim tim odredio njegovu budućnost. Isto tako se trg mogao zvati i Trg žrtava Mitnice i onda bi se znalo kako bi se trg danas uređivao i čija imena bi se tu nalazila. Očigledno da je nekome stalo do svoje promidžbe najviše koji vole da se o svemu pitaju i odlučuju o svemu kada je riječ o braniteljima – rekao je Džanak najavljujući da će gradske vlasti sigurno pronaći prikladno mjesto na kojem će se obilježiti i imena ubijenih sa Mitnice.

– Prije toga potrebno je znati i točnu brojku ubijenih i nestalih kako se ne bi desilo da nam sutra dođe neka majka čiji sin nije upisan kao žrtva jer ga je netko zaboravio. Kažem to jer je Komšić prvo donio popis 30 ubijenih sa Mitnice da bi ta brojka sada narasla do 82 – zaključio je Džanak.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!