mjesto za top banner

RAZNOLIKOST PONUDE

8. SRPNJA 2008. 14:10h

Token i 10 kuna za internet plaćanje računa

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Istražili smo i usporedili bogatu ponudu usluga e-bankarstva koje banke nude građanima.

Kako danas banke pružaju razne usluge Internet bankarstva (e-bankarstvo) usporedili smo koliko se te usluge razlikuju kod banaka na hrvatskom tržištu. Prema informacijama o uslugama e-bankarstva koje smo dobili od nekoliko banaka na našem tržištu, a to su Zagrebačka banka (ZABA), Raiffeisen bank (RBA), Erste bank i Hrvatska poštanska banka (HPB) usporedili smo usluge i provjerili koja banka najduže pruža na tržištu usluge e-bankarstva, koje su mogućnosti usluga e-bankarstva za građanstvo i za poslovne subjekte i naravno što nas sve najviše zanima, kolike su cijene korištenja usluga.

RBA je prva počela s uslugama e-bankarstva 2000. godine, zatim je ZABA uvela takve usluge 2001. godine, dok je Erste bank e-bankarstvo uvela 2003. godine, a HPB uvela usluge e-bankarstvo 2005. godine.

Sve što je klijentu potrebno za poslovanje s bankom putem usluga e-bankarstva samo je mogućnost pristupa bilo kojem računalu priključenom na internet te, naravno, token koji osigurava tajnost i nepovredivost računa klijenata. Koristeći ovu uslugu klijenti mogu brzo i efikasno obavljati sva plaćanja, imati potpuni nadzor nad svojim financijskim poslovanjem i to s bilo kojeg mjesta, bez dolaska u poslovnicu, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. 

-.--.-
E-bankarstvo za građane 

Klijenti–fizičke osobe mogu putem usluge e-bankarstva (putem računala, mobitela i telefona) koristiti sve račune po kojima su vlasnici ili opunomoćene osobe, a to se odnosi na tekući račun, žiro račun, devizni račun, račun otvorene oročene štednje u kunama, račun otvorene oročene štednje u devizama, kreditna izvješća, račun stambene štednje te račun dječje štednje. Osim toga, privatni korisnici mogu provjeravati troškove po karticama.

Građani mogu putem mobilnih telefona osim provjere stanja i prometa svih svojih računa u banci, kupovati GSM bonove, plaćati režije, kredite, uplaćivati novac na otvorenu štednju. Dodatna prednost je što klijent željene naloge za plaćanje može zadati bilo kada, i pritom naznačiti željeni datum.

Korištenje usluge e-bankarstva

-.--.-
Sve banke na hrvatskom tržištu nude gotovo iste usluge na području e-bankarstva, koje se razlikuju po nazivima i po cijenama. Cijene usluga su različite kod svake banke, osnovne usluge koje plaćaju građani za korištenje e-bankarstva su: korištenje usluga, token, plaćanje naloga izvan banke, pregled prometa.

Građani mogu izvješće o svom bankovnom računu dobivat i putem SMS-a ili telefona.

Poduzetnici pak plaćaju korištenje usluge, smart karticu, token, naloge koji se odnose na interno bankarstvo, naloge koji se odnose na međubankovna plaćanja.

U prilogu možete pogledati i usporediti koliko se razlikuju cijene i usluge korištenja e-bankarstva kod Raiffeisen Banke, Erste banke, Hrvatske poštanske banke i Zagrebačke banke.

Raznolikost ponude

Kako bi privukle korisnike da koriste usluge baš njihove banke, banke su ponudile različite usluge e-bankarstva uz olakšice:

U Erste bank ukoliko klijent koristi bilo koje dvije od usluga banke (Erste Net Banking, Erste mBanking, Erste fon) ima pravo korištenja treće usluge bez mjesečne naknade za korištenje.

Korisnicima paketa HPB Diplomac, po otvaranju tekućeg računa usluga Internet bankarstva aktivira bez naplate upisnine i mjesečne naknade za njeno korištenje, uz besplatan token. Korisnici paketa HPBeba koji uz tekući račun aktiviraju još barem dvije usluge iz paketa ostvaruju pravo na Internet bankarstvo bez upisnine i naplate mjesečne naknade za prvih šest mjeseci korištenja.

Kao lideri u razvoju Internet bankarstva u Hrvatskoj, RBA je na tržište plasirala uslugu eDEAL – Internet aplikaciju za trgovanje valutama, trenutno jedinstvenu na domaćem tržištu. eDEAL uslugom poduzetnici se mogu koristiti besplatno.

ZABA broji više od 465 tisuća korisnika usluge '1 za sve Lepeze' mogućnosti koji bez naknade koriste Internet bankarstvo ili, ovisno o modelu paketa, imaju 30% popusta. Individualni klijenti, koji nisu korisnici Lepeza, plaćaju 72 kune za inicijalno izdavanje tokena te 10 kuna mjesečno za korištenje usluge.

Potencijalnim korisnicima koji se odluče na korištenje ovakvih usluga samo preostaje da istraže koja banka pruža najbolje usluge za njihove potrebe.

E-bankarstvo za poslovne subjekte

Usluga poslovnim subjektima omogućava: trenutno izvršenje naloga u korist računa primatelja unutar banke, ispostavljanje naloga u korist računa primatelja u drugoj ovlaštenoj organizaciji, mogućnost ispostavljanja naloga unaprijed ili na datum izvršenja, uvid u stanje računa u banci, pregled prometa po računima.

Putem mobitela poduzetnici mogu imati uvid u stanje računa po kojima je ugovorena usluga, informacije o iznosu odobrenog okvirnog kredita i roku važenja okvirnog kredita, informacije o broju i iznosu naloga za plaćanje u najavi, informacije o broju i iznosu naloga za plaćanje koji čekaju na izvršenje, pregled prometa po računima tj. uplata ili isplata, uvid u tečajnu listu, korištenje konvertera valuta.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!