mjesto za top banner

5. KOLOVOZA 2012. 10:32h

Tjedni pregled fondova

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Fondovi
Proteklog je tjedna šezdeset i pet od ukupno osamdeset i šest aktivnih fondova zabilježilo porast vrijednosti udjela. Deset fondova je poraslo za više od jedan posto, a rezultati svih fondova kretali su se u rasponu od +1,63 posto do -2,51 posto, stoji u priopćenju hrportfolio.hr

Na tjednoj razini, su kod dioničkih fondova najuspješniji bili PBZ I-Stock (+1,63 posto) i NFD Aureus Bric (+1,38 posto). Najveći pad kod dioničkih fondova, imao je fond NFD Aureus US Algorithm kojem je vrijednost pala za -2,51 posto a slijedi ga Ilirika Gold sa padom od -1,18 posto. Najveći dobitnik kod mješovitih fondova bio je OTP uravnoteženi kojem je vrijednost udjela porasla za +1,60 posto a slijedi ga KD Balanced sa porastom od +1,21 posto. Najveći pad u ovoj grupi zabilježio je fond Raiffeisen Balanced kojem je vrijednost udjela smanjena za -0,76 posto a slijedi ga Raiffeisen Prestige sa padom od -0,42 posto. Najuspješniji kod obvezničkih fondova su bili OTP euro obveznički (+0,42 posto) i Erste Bond (+0,37 posto). Niti jedan obveznički fond protekloga tjedna nije imao pad vrijednosti a najmanje su porasli ZB bond (+0,07 posto) i HPB Obveznički (+0,08 posto). Novčani fondovi imali su uglavnom pozitivne rezultate a najuspješniji je bio Locusta Cash sa porastom od +0,08 posto.

Što se tiče rezultata u ovoj godini, porast od +10,06 posto, kod dioničkih fondova ostvario je NFD Aureus New Europe. Kod mješovitih fondova na vrhu ljestvice je ZB global koji je porastao za +5,17 posto. Što se tiče obvezničkih i novčanih fondova u ovoj godini najviše su porasli ZB bond (+9,31 posto), odnosno Platinum Cash (+3,90 posto).

Prema prinosu u zadnjih 12 mjeseci najuspješniji dionički fondovi su Raiffeisen World s rastom od +12,42 posto i NFD Aureus MENA koji je ostvario rast od +11,09 posto te Platinum Blue Chip s rastom od 8,18 posto. Najuspješnije mješovite fondove predvode HI-balanced i VB Smart (fond s dodatnim jamstvom) s rezultatima od +2,59 odnosno od -1,41 posto. Kod obvezničkih je najveći prinos u promatranom razdoblju ostvario ZB bond (+10,00 posto), a slijedi ga Capital One s rastom od +4,06 posto. Kod novčanih fondova su najuspješniji Locusta Cash (+4,06) i Agram Euro Cash s prinosom od +3,82 posto.

Indeksi
Proteklog je tjedna dionički indeks Crobex porastao za +1,04 posto te je njegova posljednja vrijednost iznosila 1.709,03 bodova, čime je u ovoj godini u minusu za -1,79 posto. Crobex10 je također porastao te je tjedan završio na 932,21 bodova što predstavlja tjedni rast od +0,92 posto, te je u ovoj godini u minusu za -4,50 posto. Obveznički indeks Crobis je ostvario negativnu promjenu, pao je za -0,06 posto, te u ovoj godini bilježi rast od +5,03 posto. Glavni američki dionički indeksi su protekli tjedan ostvarili rast u rasponu od +0,10 do +0,25 posto.

ZSE - Zagrebačka burza
Proteklog je tjedna na ZSE - Zagrebačkoj burzi redovni dionički promet iznosio 48,329 milijuna kuna što je porast od +7,10 posto u odnosu na tjedan ranije. Najviše se trgovalo dionicom Hrvatskih telekomunikacija, kojom je ostvareno 11,783 milijuna kuna prometa a tjedan je završila na 208,46 kuna što je porast od +2,37 posto. Najveći porast zabilježila je dionica Diokija koja je porasla za čak +58,97 posto te je trgovanje završila na 21,00 kuna a njome je trgovano u vrijednosti od 1,809 milijuna kuna. Najveći gubitnik među najtrgovanijima je dionica Zagrebačke banke koja je pala za -1,31 posto te je trgovanje završila na 38,52 kuna a njome je trgovano u vrijednosti od 2,123 milijuna kuna. Svih deset najtrgovanijih dionica imalo je promet veći od milijun kuna a šest ih je zabilježilo porast cijene. Ukupno su dvadeset i dva izdanja protrgovana u iznosu većem od pola milijuna kuna.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!