mjesto za top banner

DRUŠTVO NEZAPOSLENIH

16. LISTOPADA 2008. 16:52h

Tečajevi protiv stresa i depresije za nezaposlene

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U Društvu su organizirali tečajeve iz informatike, engleskog i njemačkog kako bi doskočili depresiji i stresu nezaposlenih.

U Društvo nezaposlenih Hrvatske upravo počinje novi ciklus besplatnih tečajeva iz informatike, a uskoro bi trebali biti organizirani tečajevi engleskog i njemačkog jezika.

Na taj se način pokušava doskočiti depresiji i stresu u kojem se nalaze brojni nezaposleni koji se javljaju u udrugu, ističe njezina predsjednica Jeniseja Fištrek, 58-godišnja nezaposlena ekonomistica koja se upravo prekvalificirava za menadžericu komunikacija.

Reuters-.--.-
Photo javno100  
U sklopu Društva djeluje Škola za obrazovanje odraslih, koja nudi raznovrsne besplatne tečajeve. Informatički tečajevi upisuju se u radnu knjižicu kao novo zanimanje, a nude se u okviru dva programa: osposobljavanje za računalnog operatera, što traje 80 sati, te usavršavanje u informatici, što traje 150 sati.

Oba programa imaju dopusnicu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Savjeti i psihosocijalna pomoć

Društvo pruža i pravne savjete i psihosocijalnu pomoć, kako bi se nezaposlene potaknulo da krenu na tržište rada. U tom smislu organiziraju se i tečajevi komunikacija, odnosno motiviranja na cjeloživotno obrazovanje.

Prava je umjetnost motivirati, primjerice, 50-godišnjeg inženjera tehnologije bez posla da promijeni svoje zanimanje te se kao trgovac ponovno otisne na tržište rada, istaknula je Fištrek dodajući kako tu dobro pomažu komunikacijski tečajevi.

U sklopu antistresnog programa u prostorijama Društva djeluje i fitnes centar u koji se nezaposleni mogu doći relaksirati, popiti kavu ili čaj, te pročitati novine.

Društvo nezaposlenih Hrvatske osnovano je 2001. godine, financira se isključivo donacijama, a danas ima 25.000 članova po cijeloj Hrvatskoj, od čega 4.500 u Zagrebu.

Trenutno se nalazi u kući u Donjoj Dubravi, no strahuju da će uskoro ostati bez prostora jer će se zgrada koja je u vlasništvu Grada Zagreba rušiti, a na njenom bi mjestu trebala biti izgrađena Vatrogasna zajednica Dubrave.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!