mjesto za top banner

12. STUDENOG 2010. 09:49h

Svježe mlijeko iz mljekomata: U Zagrebu se dnevno proda oko 200 litara

Krave

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ubacite kovanice u automat, ali ne izađe čokoladica ili Coca cola, već boca domaćega mlijeka. Zvuči neobično, ali je istinito. Mlijeko na mljekomatu Zagrepčani već kupuju, a u skoroj bi ga budućnosti mogli piti i Varaždinci.

– Riječ je o mjeri koja poljoprivrednim gospodarstvima omogućuje izravnu prodaju proizvoda kupcima. Mlijeko je pomuzeno prije najviše 12 sati, ohlađeno je, pod kontroliranim je uvjetima, ali nije pasterizirano ni sterilizirano. Njegova struktura nije narušena, to je ono pravo, domaće mlijeko – kaže pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Mljekomata je u Hrvatskoj tek nekoliko, a najviše u Zagrebu. Postavljaju se na mjesta na kojima je velika frekvencija ljudi, poput tržnica. Među prvima u projekt je ušao Željko Pažulj iz Kupinca. Na njegovu je gospodarstvu dvadesetak krava, a mljekomatima je, osim što se ne mora brinuti o plasmanu proizvoda, riješio i egzistencijalno pitanje svojih kćeri.

– Zaposlio sam ih jer nisam mogao sam baratati mljekomatima. Njima sam tako riješio zaposlenje i plaću, a posao mogu same nastaviti. Iako je cijena mljekomata oko 25.000 eura, investicija je dobra i relativno se brzo vraća – kaže Pažulj, koji mljekomate ima na tržnicama u Utrini i na Jarunu. Jedan je financirao sam, a jedan je pod kreditom. Cijena je litre mlijeka na mljekomatu sedam kuna.

– U prosjeku na dan u Utrini se proda 100 litara mlijeka, a na Jarunu 85, no to još nije puni kapacitet. Treba vremena da se mljekomati prošire i prihvate, no svi koji su kod mene tako kupili mlijeko, prezadovoljni su – kaže Pažulj.

Takva investicija mnogo bi značila i proizvođačima u varaždinskom kraju, u kojem je u posljednjih nekoliko godina drastično smanjen broj krava.

- Ako potražnja za mlijekom iz mljekomata bude velika, to bi bio spas za proizvođače jer trenutačno tržišna cijena mlijeka ne pokriva troškove proizvodnje. No, moramo imati jedan takav, da bismo vidjeli imali li potražnje.

Ako bude, znači da se isplati investirati – kaže Stjepan Bistrović, jedan od većih varaždinskih proizvođača mlijeka.  

Ukoliko bi se dosta proizvođača zanimalo za kupnju mljekomata, u tome bi im mogla pomoći i Varaždinska županija. Inače, mnogi se još s radošću prisjećaju kantica za mlijeko, iščekivanja mljekarica, jogurta i kefira napravljenih kod kuće, mirisa svježe kuhanoga mlijeka...

Mljekarica i kantica više nema, a suvremen način života ljudima više ne dopušta odlazak na farmu po svježe, netom pomuženo mlijeko.Mjekomati bi stoga mnoge građane sigurno razveselili.

Mljekomat je uređaj koji spaja automatizirani sustav za točenje, sustav za hlađenje i programski upravljački sustav za prodaju svježega mlijeka. Prodaja mlijeka na mljekomatu u posljednje se dvije godine proširila u Sloveniji. Njihovo iskustvo govori da mljekomat treba postavljati na frekventnim mjestima, a najisplativiji su oni postavljeni ispred velikih trgovačkih centara

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!