mjesto za top banner

16. SRPNJA 2012. 16:15h

Svjedoci u procesu protiv Tadića: Priče se ne slažu u svemu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Suđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću optuženom za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin nastavljeno je ispitivanjem prvih svjedoka koji su ustvrdili da se o Glavašu nije razgovaralo na ručku na kojem je bio i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Zagrebački poduzetnik Mladen Mlinarević koji je organizirao poslovni ručak 14. srpnja 2010. u zagrebačkom restoranu Baltazar ispričao je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je Tadić na tom ručku Hrvatina pitao za članak u Jutarnjem listu o slučaju Glavaš, na što mu je Hrvatin odgovorio da o toj temi ne želi razgovarati.

"Drugih razgovora o Branimiru Glavašu nije bilo", rekao je Mlinarević koji tvrdi da je svrha sastanka bilo savjetovanje na kojem su u rujnu u Opatiji trebali predavati suci Vrhovnog suda i državni odvjetnici.

Mlinarević, koji se bavi savjetovanjem iz područja prava i ekonomije, ispričao je da je na sastanak pozvao i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, ali mu je dva dana prije tajnica javila da Bajić neće doći.

Mlinarević je ispričao i da je Tadić pitao Hrvatina može li ga ispratiti i nešto pitati te da se Tadić vratio nakon dvije do četiri minute.

Sličnu priču potvrdio je i biši direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, koji je ispričao da Tadića i Hrvatina nije bilo za stolom 10 do 15 minuta.

Husarić i svjedok Ivan Šimek, koji se bavi savjetovanjem vlada i velikih koorporacija, također tvrde da Branimir Glavaš nije bio tema sastanka već da su svi međusobno razgovarali o zakonu o vodama, vodnom gospodarstvu, posjeti bavarskom ministarstvu vodoprivrede i općenito o ekonomiji i politici.

No, svjedoci su različito opisivali redoslijed kojim su sudionici dolazili na ručak.

Tadić je uložio prigovor na istinitost Mlinarevićeva iskaza u kojem je rekao da Tadića nije zvao na ručak, već da ga je Tadić nazvao tijekom "glavnog jela" i pitao ga može li im se pridružiti. Tadić pak tvrdi da su on i Hrvatin već bili za stolom i da im se Mlinarević ispričao zato što kasni.

Husarić i Mlinarević ispričali su i da je za susjednim stolom s društvom sjedio bivši predsjednik Stjepan Mesić koji ih je došao pozdraviti. U tom društvu, kazao je Mlinarević, bio je i predsjednik Nadzornog odbora Ingre Danijel Režek.

Na suđenju Tadiću trebali bi svjedočiti i Glavaš te Branko Hrvatin.

Tadić jedini nije pristao na nagodbu, odnosno ponudu USKOK-a da mu se, u zamjenu za priznanje, odredi bezuvjetna zatvorska kazna od dvije i pol godine.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!