mjesto za top banner

11. KOLOVOZA 2013. 09:31h

Svi želimo da mu je to ljubavnica

Luka Modrić, Facebook i Twitter

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Što društvene mreže danas sve mogu učiniti s ljudskim životom, viđamo svakodnevno. Ispravak: ne mreže, već društvo. Najnovija vijest fotografije su Luke Modrića s atraktivnom plavušom u Los Angelesu  gdje se igrači španjolskog Reala iz Madrida u kampu UCLA-e pripremaju za novu sezonu.

Luka se, prema njegovom „svjedočenju“ za SN, fotografirao s djevojkom koja je inače iz Hrvatske, a živi u SAD-u, i  koja je htjela zabilježiti njihovo druženje na nedavnom izlasku igrača iz kluba, te je rekao da nije bio svjestan što može prouzročiti jedno fotografiranje.

Pri tome, kao vjerojatno svaka osoba koja se bavi svojim poslom i životom, nije razmišljao koliki novinari vrebaju upravo takve fotografije, kako bi mogli kratko izvijestiti o tome i s bombastičnim naslovom očekivati nove vijesti. One bi otprilike slijedile ovim naslovima: „Modrićeva supruga ne poznaje plavušu“, „Luka novi Ronaldo? Povijest Lukinih ljubavnih veza“, „Ekskluzivan intervju: Nisam tu večer provela s Lukom, samo smo prijatelji“, „Modrić teško podnosi rastavu: „Trenera sam zamolio za razumijevanje““.

Ovakve su vijesti stvorene da bi stvorile još vijesti. Kao javna osoba automatski imate zanimljiv ljubavni život. Inače su ispadi s fotografijama svakodnevni, pa i neka 13-godišnjakinja zove svojeg  15-godišnjeg dečka pitati „Zašto si se fotkao tako s Karlom iz 8.b?!“.

Ma dajte molim Vas, da među pet, šest glavnih vijesti u danu postanu twitter fotografije Modrića i „plavuše“. Svjedoči samo još jednom kako ćemo žutilo iz novinarstva istjerivati još... hoćemo li ga uopće početi istjerivati?

Ne možemo kraj razvijenih zemalja koje također imaju i razvijenu trač rubriku očekivati da će jedna mala Hrvatska pri tome zaostajati, ali možemo apelirati na novinare da štite pravo osobe na privatnost, barem u pristojnoj mjeri da vijesti o fotografijama s izlaska ne završavamo subjektivnim nabacivanjima o tome  „što će li reći supruga“. To bi bilo pristojno i prema struci i javnosti.

I da nije i da jest Modrićeva ljubavnica, na njima je da rješavaju svoj ljubavni status, osim ako mu karijera ne nazaduje radi toga, što bi tek onda bila zanimljiva vijest.

Provocirajući na ovaj način probleme u privatnim ljudskim odnosima, potpisujemo, ukoliko se nije ništa dogodilo i da je plavuša samo usputna poznanica, da smo u jednom trenutku zbog „klika više“ uznemirili nečiju vezu ili brak.

Nije li to prelazak granice u izvještavanju o jednom -  sportašu? Oduvijek su zanimljive i lake za prodati ljubavne priče o sportašima, jer oni često uživaju ugled i popularnost među ženskom publikom, pa nije loše tu i tamo uhvatiti nekoga u pijanoj večeri s ljepoticom.

No, ne možemo negirati  da je u ovom slučaju privatni život također samo kapital kojim medij u tom trenutku raspolaže. Pretvaramo preljub ili ne preljub u gotovinu koja će se sliti na nečiji račun, a nečiji život u resurs kojim raspolažemo.

Mediji su povećali cijenu igračima. Nisu samo klubovi, ekskluzivni ugovori i sponzori, već bombastični naslovi i fotografije Paparazza s kava izvan „radnog vremena“ koji se za bijesne iznose prodaju za naslovnice. U ovom slučaju, fotke su dobrovoljno objavljene svima na vidjelo, ali svatko razuman može pomisliti- da su stvarno ljubavnici, bi li ona stavila fotke samo tako na Twitter? Zar se ljubavnici ipak ne ponašaju malo diskretnije?

Ili je htjela trenutak popularnosti? No, nećemo valjda omalovažavati Luku i reći da bi si on pronašao ljubavnicu koja je tako nepromišljena. Kažu „Iz mire sto đavla vire!“, ali s tom karijerom, može on i bolje.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!