mjesto za top banner

19. SIJENJA 2013. 17:46h

Sve zbog tweeta: Vojko nazvao Vojka: Nije Karl tako mislio

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Povodom napisa u medijima i na društvenim mrežama koje je izazvala jučerašnja izjava riječkog gradonačelnika, slovenski veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk u subotu je telefonski razgovarao s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, priopćeno je iz veleposlanstva Slovenije u Zagrebu.

Veleposlanik Volk tom je prigodom gradonačelniku Rijeke objasnio što je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec uistinu rekao prilikom nastupa u emisiji "Pogledi Slovenije", naročito to kako će učiniti sve da se prona?e rješenje za problem Ljubljanske banke u Hrvatskoj i što prije ratificira pristupni ugovor za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Slovenski veleposlanik je objasnio da nije bilo nikakvi prijetnji, nego obrnuto, navodi se u priopćenju.

Gradonačelnik Obersnel se veleposlaniku Volku zahvalio za poziv i objašnjenje. Rekao je da i sam u svojoj izjavi na Twitteru nije mislio tako kako je bilo napisano i objavljeno, dodaje se iz slovenskog veleposlanstva.

Jandroković: Obersnelova poruka Slovencima lažno domoljublje 

Sugovornici su se složili kako će se u najvećoj mjeri založiti da se projekt hrvatskog ulaska u Europsku uniji sretno privede kraju, zaključuje se u priopćenju.

Regirajući na izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Erjavca po kojoj bi, ako se ne prona?e rješenje za Ljubljansku banku, hrvatsko članstvo u EU moglo postati upitno, gradonačelnik Obersnel na svom je Twitter profilu objavio: "Kažu Slovenci da možda nikad nećemo u EU. Došlo je vrijeme da im netko konačno kaže: Možda mi nećemo u EU, ali nećete ni vi na Jadran".

Obersnel: Tweet se odnosio na Erjavca i one koji ga podržavaju

Reagirajući na napise u hrvatskim medijima koji su izjave Erjavca opisali kao prijetnje, slovensko veleposlanstvo u Zagrebu oglasilo se ranije u subotu drugim priopćenjem u kojem objašnjava kako ministar Erjavec nije prijetio Hrvatskoj da neće ući u EU ako se ne riješi problem Ljubljanske banke, nego je "zabrinut" da Hrvatska zbog političke situacije u Sloveniji možda ne u?e u Uniju 1. srpnja, a moguće i nikada.

U tom se priopćenju ističe da je Erjavec "bez svake sumnje" govorio o svojoj zabrinutosti zbog političke situacije u Sloveniji koja može imati i vanjskopolitičke posljedice te da su "tobožnje prijetnje, interpretacija medija".

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!