mjesto za top banner

30. SRPNJA 2015. 22:16h

SVE PO PROTOKOLU: MVEP uputio diplomatsku notu slovenskoj vladi

Hrvatska, Slovenija i Europska unija

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je u četvrtak diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede od strane Slovenije stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma.

"Republika Hrvatska je danas notificirala Republici Sloveniji kako su se stekli uvjeti za prestanak Sporazuma o arbitraži izme?u Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredaba Sporazuma o arbitraži od strane Republike Slovenije, sukladno pravilima Bečke konvencije o pravu me?unarodnih ugovora", priopćilo je ministarstvo.

"U svojoj notifikaciji Hrvatska je naznačila povrede počinjene od slovenske strane zbog kojih svrha i predmet Sporazuma o arbitraži ne mogu biti ispunjeni. Republika Hrvatska je ujedno obavijestila Republiku Sloveniju da od današnjeg dana prestaje s primjenom Sporazum o arbitraži, te da je o svojoj notifikaciju obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda koji je depozitar Sporazuma o arbitraži", dodaje MVEP.

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o pokretanju postupka za prestanak sporazuma o arbitraži izme?u hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije. Pritom je zadužila MVEP da u ime vlade RH uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi.

Na to je vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor koji je odluku donio nakon otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!