mjesto za top banner

RUSI DOMAćINI

17. SIJENJA 2009. 12:13h

Summit o plinskoj krizi u Kremlju

Plinsko postrojenje u ukrajinskom selu Boyarka kraj Kijeva

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Medvedev uporno krivi Ukrajinu koja još uvijek nije odlučila hoće li se pojaviti na summitu. Hrvatsku će predstavljati Damir Polančec.

Predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev bit će domaćin summita potrošača ruskog prirodnog plina u subotu poslijepodne u Kremlju, a cilj ovog izvanrednog sastanka je rješavanje problema isporuke plina Europi preko Ukrajine, javljaju ruski mediji.

- Smisao summita nije samo riješiti sadašnju plinsku krizu, za koju, po mišljenju Rusije, potpunu krivnju snosi Ukrajina, nego i spriječiti takve krize u budućnosti - rekao je Medvedev objašnjavajući svoju inicijativu za održavanje sastanka.

-.--.-Predsjednik Rusije Dmitry Medvedev
Predsjednik Rusije Dmitry Medvedev
U Kremlj su pozvani čelnici članica EU-a i drugih zemalja potrošača ruskog plina. Što se tiče sudionika ovog izvanrednog sastanka, zasad je poznato da će EU predstavljati europski povjerenik za energetiku Andris Piebalgs i češki ministar industrije i trgovine Martin Riman. Popis svih sudionika summita još nije poznat, a Hrvatsku predstavljati potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Ukrajina nije odlučila želi li prisustvovati na summitu

- Stižu nam potvrde sudjelovanja od čelnika država i vlada europskih zemalja - rekao je u petak potpredsjednik ruske vlade Igor Sečin. Popis svih sudionika sastanka, na kojem će biti i predstavnici Gazproma, još nije poznat.

Rusija se nada da će se na summitu okupiti "oni koji su zainteresirani za rješavanje problema tranzita ruskog plina u Europu", rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ukrajinska strana, koja je tako?er dobila pozivnicu, još se nije odlučila hoće li sudjelovati na summitu. S druge strane, ukrajinska premijerka Julija Timošenko otputovala je ujutro u Moskvu na razgovore s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Za početak opskrbe potrebno je 140 milijuna prostornih metara plina

Predsjednik Medvedev primit će europske dužnosnike u Kremlju. Otvaranje summmita predvi?eno je za poslijepodne, a prema protokolu novinari će moći nazočiti na sastanku samo nekoliko prvih minuta, dok će se ostatak razgovora voditi iza zatvorenih vrata. Na kraju summita sudionici će održati konferenciju za novinare.

Očekuje se da će sudionici summita razmotriti osnivanje me?unarodnog plinskog konzorcija koji bi trebao opskrbiti Ukrajince "tehničkim plinom" potrebnim za rad ukrajinskih plinovoda. U plinovod koji ide kroz Ukrajinu potrebno je dobaviti 140 milijuna prostornih metara plina kako bi se ponovno uspostavila redovita opskrba.

Europske energetske tvrtke Gazprom, E.ON Ruhrgas, ENI, Wingas i GDF Suez, kao i niz europskih čelnika, slažu se o osnutku konzorcija kako bi se našao izlaz iz rusko-ukrajinskog plinskog spora, ali Kijev smatra tu ideju sporednom.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!