mjesto za top banner

17. RUJNA 2012. 12:13h

Suđenje Sanaderu: Protega potvrdio da mu je Barišić preporučio Fimi mediju

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Bivši direktor Hrvatske poštanske banke (HPB) Josip Protega danas je, poput ostalih čelnika javnih tvrtki ranije ispitanih na suđenju HDZ-u i Ivi Sanaderu, posvjedočio da mu je suradnju s marketinškom agencijom Fimi medijom preporučio bivši stranački rizničar Mladen Barišić koji je ostavljao dojam da je dobar s tadašnjim premijerom i predsjednikom HDZ-a.

Protega koji je na čelu HPB-a bio od 2003. do 2009. kada je osumnjičen za odobravanje nezakonitih kredita potvrdio je da je na suradnju s Fimi medijom potrošio između pet i šest milijuna kuna, uglavnom za marketinške kampanje.

Prva suradnja dogodila se pred Božić 2006. kada je Fimi media bila pozvana na natječaj, ali im uvjeti nisu bili povoljni pa nisu dobili posao. "Ipak, ponudili su nam promotivne materijale koje smo prihvatili i to je bio prvi posao", kazao je Protega, dodajući da je sastanak s direktoricom tvrtke Nevenkom Jurak dogovorio Mladen Barišić.

No, na pitanje je li Barišićevo posredovanje bilo odlučujuće Protega je kazao da je najvažnija bila cijena, ali da za Fimi mediju vjerojatno ne bi ni čuo da nije bilo tadašnjeg rizničara HDZ-a koji ju je zagovarao.

"Htio sam udovoljiti Barišiću jer je bio državni tajnik u Ministarstvu financija, a to je resor u koji je banka spadala. Mi smo htjeli podršku vlade, ministarstva i politike općenito pa sam Barišića i tražio da nam preporuči državne tvrtke koje bi bile klijenti banke. Ja sam taj odnos s Barišićem nastojao održati korektnim tako da on pomogne nama, ali i mi njemu, no ne na štetu banke", pojasnio je Protega.

Dodao je i da je Barišić znao biti neugodan kada se ne bi prihvatila njegova sugestija da se surađuje s Fimi medijom te da je često podsjećao da je ta tvrtka bliska HDZ-u i da pomaže stranci.

Protega se prisjetio i sastanka u Carinskoj upravi gdje su ga dočekali Barišić i Jurak kako bi dogovorili zakup medijskog prostora te sklopili ugovor kojim je banka mjesečno Fimi Mediji plaćala 100.000 kuna paušala.

"Banka je kupovala prostor gdje je Fimi medija imala najpovoljnije cijene, a to je bilo na HTV-u i televiziji Z1", rekao je Protega. Dodao je i da je uplatom od milijun kuna preko Fimi medije "riješio" sponzorstvo za Svjetsko rukometno prvenstvo za koje ga je Rukometni savez tražio četiri milijuna kuna.

Potvrdio je da je Nevenka Jurak bila u sukobu sa šefom marketinga HPB-a Franjom Sinkovićem, zbog čega je Barišić od Protege zatražio da Sinković bude smijenjen.

Kada je to odbio učiniti nije bilo sankcija, ali su odnosi zahladili i Barišić mu više nije pomagao dovoditi državne tvrtke u banku, kazao je Protega odgovarajući na pitanje Sanaderove obrane. Dodao je i da ga bivši premijer nikada nije zvao zbog suradnje s Fimi medijom, čime je pobio takvu Barišićevu tvrdnju iz istrage.

Protega je za svoje svjedočenje u slučaju Fimi medija, kao i nedavno ispitan bivši direktor HEP-a Ivan Mravak, dobio tzv. oprosnicu. Takav je dogovor s tužiteljstvom postigao dok ga je zastupao odvjetnik Čedo Prodanović koji u ovom slučaju brani prvooptuženog Sanadera.

O optužnici u slučaju "Bankomat" gdje se Protegu tereti da je banku oštetio za oko 300 milijuna kuna, odobravajući kredite bez instrumenata osiguranja naplate, odlučuje Vrhovni sud jer se USKOK žalio nakon što im je Županijski sud optužnicu drugi puta vratio na doradu.

Suđenje u slučaju Fimi medija nastavlja se u srijedu kada bi o izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki trebali svjedočiti Milivoj Mikulčić i Mario Lovrinčević iz Hrvatskih autocesta.

Optužbe da su preko marketinške agencije Nevenke Jurak izvukli oko 70 milijuna kuna odbacuju jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček, dok odvjetnici HDZ-a tvrde da su se nezakonitosti dogodile bez znanja stranačkih tijela.

Uz Barišića i Nevenku Jurak sve je optužbe priznala i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

Kao i na posljednjih nekoliko ročišta optuženike je na ulasku i izlasku sa suda dočekala grupa građana koja je transparentima i uzvicima prosvjedovala protiv korupcije i krađe državnog novca. (Hina)


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!