mjesto za top banner

ODLUKA ICTY-JA

17. SIJENJA 2009. 10:32h

Strugar nepravedno na prijevremenoj slobodi

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Strugar je 1991. zapovijedao svim snagama JNA angažiranima u napadu na Dubrovnik, a na slobodu će biti pušten zbog zdravstvenog stanja.

Predsjednik Haaškoga suda (ICTY) Patrick Robinson odobrio je puštanje na prijevremenu slobodu generala bivše JNA Pavla Strugara 20. veljače ove godine iz pritvorske jedinice Haaškoga suda, objavio je Sud.

-.--.-UN-ov sud za ratne zločine osudio je srpskog policajac Dragana Zelenovića na 15 godina zatvora zbog silovanja i mučenja Bosanskih muslimana.
UN-ov sud za ratne zločine osudio je srpskog policajac Dragana Zelenovića na 15 godina zatvora zbog silovanja i mučenja Bosanskih muslimana.
Strugar je u siječnju 2005. prvostupanjskom presudom osu?en na osam godina zatvora za propuste u zapovjednoj odgovornosti prilikom razornog topničkog napada snaga JNA na Dubrovnik 6. prosinca 1991., a u srpnju 2008. Žalbeno vijeće Haaškoga suda smanjilo mu je kaznu na 7,5 godina, premda je prihvatilo dio žalbenih osnova tužiteljstva i dodatno ga proglasilo krivim i za napade na civilne objekte i razaranje neopravdano vojnom potrebom.

Prema praksi Haaškoga suda osobe na izdržavanju kazne puštaju se na slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne, što u Strugarovu slučaju istječe 16. veljače.

Strugar je optužen samo za napad na povijesnu jezgru Dubrovnika

U odluci o prijevremenom osloba?anju Sud kao jedan od najvažnijih razloga navodi Strugarovo zdravstveno stanje, ne objašnjavajući pojedinosti, koje su pokrivene odlukom o tajnosti podataka.

Strugar je 1991. zapovjedao II. operativnom skupinom JNA kojoj su pripadale sve snage angažirane u napadu na Dubrovnik, koje su brojale više od 20.000 vojnika.

Premda je ofenziva JNA trajala od početka listopada do kraja prosinca, Strugar je optužen samo za napad na povijesnu jezgru Dubrovnika, zaštićenu od UNESCO-a, 6. prosinca 1991.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!