mjesto za top banner

30. SIJENJA 2014. 23:54h

Što je pomaknulo Milanovićevu krajnju granicu tolerancije?

Foto

Hrvatska
0

Tekst

- U Šegona više nemam povjerenja- kazao je premijer Zoran Milanović gostujući na Novoj TV u intervjuu u kojem je 'iz vedra neba' najavio smjenu pomoćnika ministra financija Slavka Linića, Branka Šegona. Štoviše, činilo se kao da je Milanović jedva dočekao najaviti tu smjenu. 

Formalno, (jer ju mora potvrditi Vlada), Šegonova smjena samo je pitanje trenutka. A kako se dalo iščitati iz premijerovih riječi, za nju se nije pitalo ministra Linića. To je bio nalog. Gotova, odlučena stvar. činjenica, nenadano. 

Iako je od afere pomoćnika ministra prošlo petnaestak dana, premijer je tek prvi puta u četvrtak navečer, javno na televiziji, 'odsjekao glavu' Šegonu. Brutalno, bez milosti. Kao da ga prije osam dana nije branio u Saboru nazivajući to sivom zonom jer 'formalno izgleda da je sve u redu, da se takvi krediti dodjeljuju i inače, ali dopušta i drukčije tumačenje'.

- Nakon što sam saznao za to poslao sam jasnu poruku da ubuduće od svih koji obnašaju takve dužnosti očekujem da se potpuno maknu od toga, koja je to granica, je li to brat, sestra, je li to privatna firma koju sam prenio na odvjetničko društvo pa je vodi moj sin, o tome ćemo se morati dogovoriti i razgovarati, to se zakonom ne da regulirati. Dakle, meni je ovo sve skupa, recimo to tako, krajnja granica tolerancije- poručio je sa saborske govornice Milanović tada.

Što se promijenilo? Prašina se velikim dijelom, kako je Milanović rekao večeras, slegla. Ne sve, ali dobar dio nje je. Što je pomaknulo tu krajnju granicu tolerancije u tjedan dana od te izjave, ostaje nepoznanica. Da li je, kako kaže, zaista čekao da galama prestane iako se tijekom ta dva tjedna rušio SDP-ov rejting zbog te afere i javnosti davao dojam da ova vlada štiti nepotizam? Da li doista nije u dva tjedna dobio očitovanje o aferi od Šegona i nadležnog mu ministra Linića, kako je Milanović natuknuo večeras? Ili iza svega stoje neki drugi razlozi koji bi se tek uskoro mogli podastrijeti javnosti, a imaju korijene u USKOK-u i novoj aferi koja se veže za Šegona? 

No, iako je politička/ izvršna sudbina Branka Šegona od večeras izvjesna, čini se kako bi neizvjesna mogla biti politička sudbina njegovog nadre?enog, ministra Slavka Linića. Koji je bezrezervno davao podršku svom pomoćniku tijekom ova dva tjedna. Za Linića nije bilo ničeg spornog, ni u dobivanju kredita od HBOR-a, ni u nenamjenskoj potrošnji istog, pa ni u tome da mu pomoćnik nije plaćao obveze na vrijeme. 

- Šegon nije u sukobu interesa... on ostaje moj pomoćnik... smatram da je Šegon radio po propisima... - riječi su kojima je dva tjedna Linić branio svog pomoćnika i davao mu podršku dok su mediji širili priču oko kredita i pogodovanja.

A uz priče kako su odnosi izme?u Milanovića i Linića već duže vrijeme 'hladni', ovakva Linićeva obrana pomoćnika u aferi, sasvim sigurno nije pomogla. Pa se to zamjeranje može iščitati i iz premijerovog odgovora novinaru kako se:

- Ni ministar Linić baš nije jasno očitovao o aferi Šegon.

Pridoda li se tome Milanovićeva izjava kako ''taj gospodin (op.a.a Šegon) uživa povjerenje svog ministra'' više je nego očito kako je ministar financija na vrlo tankom ledu. Koji bi lako mogao probiti premijerovu 'krajnju granicu tolerancije'.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!