mjesto za top banner

8. OUJKA 2012. 22:11h

Štimac: Današnji Hajduk je na nivou treće ili četvrte lige bivše države

Milan Bandić, Igor Štimac i Zorislav Srebrić, glavni tajnik HNS-a

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nova tribina u Splitu, ovaj put u stanju u splitskom sportu, koji tone sve dublje. Stalni sudionik tih tribina je Petar Skansi, doministar sporta, brojni sportski splitski zaljubljenici nadaju se da će proslavljeni košarkaš u novoj ulozi riješiti sve probleme.

Ali, bolje bi im bilo da pogledaju oko sebe, Skansi će biti pri ruci, ali zajedno s ministrom Željkom Jovanovićem bije neke druge bitke. Jedna se vodi s Hrvatskim olimpijskim odborom. Skansi je najavio da će sportska inspekcija posjetiti i HOO.

– Poslat ćemo sportsku inspekciju u HOO. A već smo i poduzeli neke korake, koji nisu naišli na odobravanje. Na primjer, Ministarstvo je tražilo da HOO da bolje detaljizira financijsko izvješće iz 2010. godine što je s njihove strane bilo primljeno s dosta iritiranosti. Poslali su nešto prošireno izvješće, a na kraju pisma su nam napisali "ovakvu vrstu političkih pritisaka nećemo prihvatiti". Kad je Ministarstvo od HOO-a tražilo objašnjenje za neke stavke i za koje smo držali da je neprihvatljivo da se stavka od deset milijuna kuna vodi pod ostalo, oni su to shvatili kao politički pritisak. Kad god je problem u sportu zove se politika u pomoć, a kad politika pokuša nešto srediti, onda kažu da se nemamo pravo miješati. Utjecaj politike u sportu je neophodan, on je tu oduvijek, jer sve je u životu politika. A dok se sport bude financirao iz onog što građani izdvajaju potrebno je imati kontrolu – rekao je Skansi.

U Ministarstvu sporta, sada je već izvjesno, računaju da Javna poduzeća neće moći izdvajati dosadašnja sredstva za sport. Skansi je iznio jedan od planova Ministarstva.

– Postoji ideja, dali su je olimpijci, da sport ne mora biti nužno kugla oko noge društva. Hrvatski klub olimpijaca dao je prijedlog Ministarstvu turizma i turističkoj zajednici, koja godišnje za promidžbu troši oko 300 milijuna kuna, da preko naših vrhunskih sportaša promiču turizam u svakoj mogućoj prilici. Bilo preko parola na čelu, leđima ili stražnjici, a da dio tih sredstava za promidžbu, deset ili petnaest posto, izdvoje za sport. Postignut je dogovor sa svim vrhunskim sportašima da se slože s tim – kazao je Skansi.

U ime HOO-a, odogovorio mu je Duško Mrduljaš, slavni veslač, koji je zamijenio opravdano odsutnog Zlatka Matešu.

– Mogao bih ja sada postaviti pitanje tko će kontrolirati ministarstvo ili Vladu... HOO ima vlastitu reviziju, ona stalno kontrolira sve aktivnosti oko financija. A postoji i državna revizija, koja svake godine HOO-u daje odlične ocjene što se tiče poslovanja – rekao je Mrduljaš.

Bilo je zanimljivih rasprava o splitskom sportu, ali rješenje još nije na vidiku. Uostalom, jasno je Ivan Veštić kazao kako grad Split nema strategiju razvoja sporta, jer to ne rade lokalne zajednice, već ona mora proisteći iz strategije sporta na državnoj razini. Dodao je da nema ni strategije na državnoj razini. A Igor Štimac govorio je o Hajduku.

– Naša očekivanja su prevelika, živimo u Ivićevom dobu iz 70-ih, a današnja momčad Hajduka je na nivou treće ili četvrte lige iz bivše države. Odnosi navijačkog puka spram uprava kluba, pa mogućnosti igrača... Sve je to nesrazmjerno – kazao je Štimac i nastavio:

– Hajduk je preoblikovanjem dobio mogućnost za novi život, koju smo brzo protratili. Imali smo saniran klub, definiranog vlasnika, solidnu momčad s 80 milijuna kuna na računu. Prevelike ambicije upravljačke strukture u tom trenutku dovele su klub pred stečaj. Nije se gledalo realno, željelo se preko noći ostvariti megalomanski uspjeh da bi se zadovoljili navijači. Danas je teška situacija koja neminovno vodi u stečaj. Postoje obaveze koje su definirane, postoji dug koji sugerira razmišljanje o stečaju i postoji ono što se zove obaveza prema navijačima, koja je nastala dolaskom nove uprave - podvukao je Štimac.

Model Hajdukovog preoblikovanja kroz Zakon o sportu trebao je biti prva stepenica do konačnog preoblikovanja, do jednog vlasnika.

– Država je svoja potraživanja prepustila lokalnim samoupravama, ali ih nije obvezala financirati ono što im je u vlasništvu i opet smo došli u problem. Imamo bivšu vladu koja je podržavala sport i na kvalitetne i na užasne načine, imamo novu vladu, koja želi uvesti red, ali uvijek je davala naglasak na amaterizaciju sporta, a maltretirao se nogomet. S jedne strane to je i razumljivo, jer je tu nekakvo nasljeđe iz doba Tuđmana kada se protežiralo neke klubove. Jednostavno, imamo nesklad, lutanje – zaključio je Štimac

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!