mjesto za top banner

11. KOLOVOZA 2013. 15:02h

Stier: Otkaz primalji iz Knina protuustavan

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Hrvatski europarlamentarac, Davor Ivo Stier, uputio je otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostoji─çu, u kojemu upozorava da otkaza primalji Jagi Stojak, u kninskoj Op─çoj bolnici 'Hrvatski ponos', zbog toga što nije htjela sudjelovati u poba─Źaju - predstavlja kršenje temeljnih prava zajam─Źenih Ustavom RH, Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, te Poveljom Europske unije o temeljnim pravima.

"Posebno Vam ┼żelim obratiti pa┼żnju da Parlamentarna skupština Vije─ça Europe u Rezoluciji 1763 (2010), izglasanoj 7. listopada 2010., izra┼żava pravo medicinskih radnika i ustanova na priziv savjesti ovim rije─Źima: 'Niti jedna osoba, bolnica ili ustanova ne treba biti prisiljena, ni biti smatrana odgovornom, niti biti diskriminirana na bilo koji na─Źin zbog svojeg odbijanja da izvrši, omogu─çi, potpomogne ili pošalje na abortus, izvršenje bilo kakve vrste poba─Źaja, ili eutanazije ili bilo kojeg ─Źina, koji bi prouzro─Źio smrt ljudskog fetusa ili embrija, zbog bilo kojeg razloga'", isti─Źe Stier u pismu ministru Ostoji─çu.

Iz toga proizlazi da bi svaka vlast koja bi prisiljavala gra?ane da naprave ili sudjeluju u poba─Źaju "bila nedemokratskog, odnosno totalitarnog karaktera", upozorava europarlamentarac .

Primalja Jaga Stojak dobila je otkaz u kninskoj Op─çoj bolnici jer 14. lipnja nije htjela sudjelovati u poba─Źaju, pozvavši se na priziv savjesti. U obrazlo┼żenju Odluke o redovitom otkazu ugovora o radu, od 26. srpnja, stoji da se otkaz uru─Źuje temeljem ─Źlanka 107. Zakona o radu, zbog po─Źinjene povrede radne du┼żnosti odbijanjem izvršenja radnog zadatka na dan 14. lipnja 2013. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Őitum, proŔelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaŔelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuŔiliÜna profesorica, Ŕlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojiÜnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora ZagrebaŔkog holdinga Ŕinila se kao idealna osoba za tu politiŔku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priŔa o svom ×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, Ŕija je Ŕlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du×nosti.

  • Intervju: Mirna Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan viÜe od 6 milijuna puta!