mjesto za top banner

26. RUJNA 2012. 18:59h

Stazić: Bivša vlada znala da će biti potrebe za zatvorima kad odu s vlasti

Sabornica

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Hrvatski je sabor raspravio prijedlog potvrđivanja ugovora o zajmu s Razvojnom bankom Vijeća Europe za Projekt dogradnje i obnove zatvora u Zagrebu, koji je zaključen 2010., a potpisan u listopadu prošle godine.

Ukupni odobreni troškovi projekta (bez PDV-a i ostalih poreza) iznose 13,1 milijun eura - planom financiranja Razvojna banka osigurala bi gotovo 6,5 milijuna eura, a Hrvatska ostali dio novca.

Očekivani datum završetka Projekta je kraj 2013. godine.

Nenad Stazić je u ime SDP-a rekao kako je bivša vlada, potpisujući ovaj ugovor u predvečerje odlaska s vlasti, mogla, umjesto za zatvore zajam tražiti za izgradnju vrtića i rodilišta te tako dovela Hrvatsku u situaciju da joj raste natalitet.

"Svi bi se mi više veselili da je tome bilo tako, ali na žalost nije, jer u vrijeme kada je ovaj zahtjev za kreditom dostavljen u Hrvatskoj nije rastao natalitet nego kriminalitet, pa je zahtjev donekle logičan i opravdan", poručio je.

Netko malo zlobniji, dodao je, možda bi se mogao pitati kako to da je vlada znala da će zatvorski kapaciteti biti od nasušne potrebe u Hrvatskoj kad ode s vlasti, te je li tu riječ o sukobu interesa, odnosno sukobu javnog i privatnog interesa "kada nekome u privatnom interesu bude stalo da se zatvorski kapaciteti obnove i urede".

Njegovo je izlaganje izazvalo niz replika iz HDZ-a, a Gordan Jandroković je objasnio da EU od hrvatske zahtjeva poboljšanje uvjeta u zatvorima zbog teškog nasljeđa.

"Pamtite, vjerojatno bolje nego ja, i Goli Otok i Sv. Grgur, Staru Gradišku. Tamo su vam ljudi živjeli u neljudskim uvjetima. Zamislite, vi uvrijedite državu i partiju i hop u zatvor, tamo vas ponižavaju i muče", rekao je Jandroković, podsjetivši da je SDP "sljednica partije koja je upravljala bivšom Jugoslavijom i koja je imala taj zatvorski sustav".

"Ne pamtim Goli otok. Možda tako izgledam, ali nisam toliko star. Pamtim, međutim, odgovornoga za Pakračku poljanu, kojega je predsjednik Tuđman uveo u Županijski dom i to je također dio nasljeđa", odgovorio mu je Stazić.

Marijan Škvarić (HNS) rekao je kako podatak da se u Hrvatskoj svake godine uvećava broj osuđenika i pritvorenika, uz činjenicu da su nedostatni postojeći kapaciteti u zatvorima i kaznionicama, svjedoči o nužnosti da Hrvatska zajmom riješi taj problem.

Istaknuo je kako stanje u zatvorima govori o tome kakva je zaštita ljudskih prava u Hrvatskoj, te se zauzeo za više radno angažiranje zatvorenika kroz nove programe i aktvinosti.

HDSSB-ovac Zoran Vinković Vladi je predložio da zatvore pokuša graditi kroz javno-privatno partnerstvo, a izgrađene dati u koncesiju, kao autoceste.

"Samo, nemojmo ih graditi tako da koštaju kao ove dvorane, arene, da plaćamo po nekoliko stotina milijuna kuna više nego što u stvari vrijede", rekao je Vinković.

Odbor za medije, koji je danas trebao raspravljati o kandidatima za glavnog ravnatelja HRT-a, Programskog vijeća i Nadzornog odbora, zbog nedostatka kvoruma odgodio je sjednicu za utorak u 13,30 sati. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!