mjesto za top banner

ZAGREBAČKA BURZA

16. VELJAE 2010. 18:32h

Stampedo na HT, dividenda iznenadila ulagače

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Hrvatski telekom je isplatio 94,60 kuna po svakoj dionici, što, kako se pohvalio Ivica Mudrinić, čini 35 posto prinosa na osnovni ulog.

Promet se u utorak u odnosu na jučer više nego udvostručio, ali za to je zaslužna isključivo neočekivano izdašna dividenda Hrvatskog Telekoma. Od ukupno 36 milijuna kuna redovnog prometa čak 27 milijuna odnosi se na ovu dionicu, koja je jedina među prvih deset današnji dan uspjela zaključiti u zelenom. Samo još jedna dionica uspjela je preskočiti ljestvicu s oznakom milijun kuna. Crobex je spušten 0,30 posto, na 2.134,69 bodova.

Cijena dionice Hrvatskog Telekoma (ZSE:HT-R-A) danima prije očekivane objave iznosa dividende za proteklu godinu, bez previše uzbuđenja, slijegala se na razinu od svega kunu-dvije iznad granice od 300 kuna, vjerojatno pod utjecajem procjena analitičara da će iznos kojeg će predložiti uprava biti 4-5 kuna ispod lanjske razine (30 kuna), Iako se potvrdila procjena o padu prihoda i dobiti, na kraju se ispostavilo da su Mudrinić & Co., predložili dividendu koja je čak 4 kune viša od one koja je podijeljena lani.

-.-fah-.-
Photo fah  
Većinskim vlasnicima dobro će doći injekcija gotovine, a bogme, obradovat će i 250 tisuća malih dioničara koji će ovim ostvariti dodatni prinos od 14 posto na početnu cijenu. Ukupno je Hrvatski telekom do sada isplatio 94,60 kuna po svakoj dionici, što, kako se pohvalio Ivica Mudrinić, čini lijepih 35 posto prinosa na osnovni ulog. Još da su neki mogli kupiti koliko su htjeli...

IGH  je ponovno na drugom mjestu najlikvidnijih

Cijena se tako danas penjala sve do 318 kuna, a brojač se u 16:00 zaustavio na 305,61 kunu, što je 4 kune ispod dnevnog prosjeka. To je otprilike razina cijene koju je dionica HT-a držala u zadnja tri mjeseca 2009., uvećana za ovu dividendu.

S 2,4 milijuna kuna prometa, IGH (ZSE:IGH-R-A) je ponovno na drugom mjestu najlikvidnijih, no to danas nije nimalo dobra vijest, jer je dionica srušena čak 4,12 posto. Cijena je dodirnula 3.000 kuna, a zaključna cijena od 2.888 kuna ponovno je prilično ispod ostvarenog dnevnog prosjeka. Jučerašnji dobitnik dana danas je najočitiji gubitnik dana, a konkurira još samo - a tko bi drugi - još jedan član domaćeg konzorcija za 'crnogorski posao stoljeća'.

Tehnika (ZSE:THNK-R-A) srušena je 4,36 posto, no uz skromnih 133 tisuće kuna prometa, što ukazuje na (još jednu) promjenu sentimenta ulagača koji još nemaju argumente za uvjerljivu valorizaciju financijskih probitaka iz ovog projekta.

Ostatak građevinskog sektora također je zaogrnut u crveno, no po tome se utapa u današnji prosjek zagrebačke burze, gdje su se samo četiri dionice među prvih dvadesetak najlikvidnijih do kraja dana dokopale pozitivnog teritorija.

Jadroplov jedan od rijetkih koji je završio u plusu, za 1,51 posto

INGRA (ZSE:INGR-R-A) je uz nešto više od pola milijuna kuna prometa izgubila 0,99 posto jučerašnje zaključne vrijednosti, zaustavivši se na 39,11 kuna, a cijena se penjala do na 20 lipa ispod granice od 40 kuna. Dalekovod (ZSE:DLKV-R-A) je uz nešto više od četvrt milijuna kuna prometa srušen 1,25 posto. Relativno visoko na današnjoj skromnoj ljestvici likvidnijih ukazala se i Hidroelektra Niskogradnja (HDEL-R-A), koja je srušena 3,65 posto.

Na trećem mjestu najlikvidnijih je Atlantska plovidba (ZSE:ATPL-R-A). Uz 800 tisuća kuna prometa cijena je ostala na jučerašnjoj razini, odnosno nije zabilježen spomena vrijedan minus. Uljanik plovidba (ZSE:ULPL-R-A) uz 400-tinjak tisuća kuna prometa potopljena je 0,64 posto. Jadroplov (ZSE:JDPL-R-A) je danas jedan od rijetkih koji je završio u plusu, za 1,51 posto.

U tom smislu valja izdvojiti Đakovštinu (ZSE:DKVS-R-A), čija je cijena nakon jučerašnjih 18 posto danas uzletjela još 25 posto. Obrazac je isti: 6037 dionica promijenilo je vlasnika po cijeni od 25 kuna.

SEEbiz.eu - Zagrebačka burza: Stampedo na HT, dividenda iznenadila ulagače

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!