mjesto za top banner

20. KOLOVOZA 2012. 15:12h

Srpske organizacije: Josipović s pravom ukazao na štetno djelovanje Pupovca

Milorad Pupovac i Ivo Josipović u razgovoru.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nedavni sukob predsjednika Ive Josipovića i srpskog manjinskog predstavnika Milorada Pupovca  dobiva novi nastavak otvorenim pismom srpskih organizacija i institucija kojima na čelu nije Pupovac.

Podsjetimo, mali rat između Josipovića i Pupovca započeo je nakon što je srpski tjednik "Novosti" u tesktu naziva "Osvetnik s Pantovčaka" optužio predsjednika da pokušava ukinuti financiranje tog tjednika. Naime Srpsko nacionalno vijeće na čijem je čelu Milorad Pupovac, izdavač je "Novosti", a izdavanje takvih manjinskih medija financira se iz državnog proračuna. Sukob je započeo kada je Josipović optužio Pupovca da stoji iza takvog teksta, te su se međusobna optuživanja nastavila.

Zbog takvog razvoja događaja odlučile su reagirati i druge srpske organizacije čije otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

Povodom napada Milorada Pupovca na predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića i srpske organizacije i institucije kojima Pupovac ne upravlja, a neposredno potaknuti pismom dijela Pupovčevih suradnika i stranačkih poslušnika obraćamo se javnosti ovim otvorenim pismom.

Predsjednik Republike Hrvatske je s pravom ukazao na štetno djelovanje Milorada Pupovca i iskreno i otvoreno progovorio o političkom monopolu koji je Milorad Pupovac izgradio oko svoje osobe u nastojanju da bude jedini pripadnik srpskog naroda u Hrvatskoj koji ima pravo misliti i zastupati naše nacionalne interese. Gospodin Ivo Josipović kao građanin ima pravo, a kao predsjednik Republike ima i dužnost progovoriti o gušenju demokracije unutar srpske zajednice u Hrvatskoj i zloupotrebama koje Milorad Pupovac čini kada u ime naše zajednice trguje našom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću na korist sebe i svojih. Nije predsjednik time prekršio već ispunio svoje dužnosti iz Ustava i bilo bi nam drago da je do toga došlo i znatno ranije. Jer smo na zloupotrebe položaja i novca namijenjenog srpskoj zajednici od strane Milorada Pupovca upozoravali sve državne institucije više puta. Nazivati predsjednikove stavove napadima na srpsku zajednicu je ponašanje kojemu svjedočimo već godinama, a koje se svodi na tezu Milorada Pupovca: Srpska zajednica u Hrvatskoj – to sam ja!

Srpska zajednica u Hrvatskoj je brojčano veća od stanovništva nekih država članica EU i ima pravo i potrebu da ostvari politički pluralizam unutar sebe. Ali i najblaže oblike izražavanja različikih stavova u našoj zajednici guši se u temelju. Samo iz SNV-a, koji vodi kao privatni biznis, Pupovac je zadnjih deset godina izbacio desetak potpredsjednika i više desetaka članova Predsjedništva i drugih tijela. Svatko tko misli drugačije ili naprosto svatko tko misli bio je blaćen, isključen i onemogućen u djelovanju. Indikativan je primjer kada je Milorad Pupovac cijela srpska županijska vijeća izbacivao iz SNV-a, a pri tom primao novac od države predstavljajući SNV-a kao nacionalnu koordinaciju svih županijskih vijeća. Posebno je pitanje kako je moguće da potpredsjednik jedne političke stranke (SDSS) istovremeno bude predsjednik tzv. srpske nacionalne koordinacije i još da koordinacija bude registrirana kao organizacija civilnog društva.

Netočna su i tvrdnje iz tzv. pisma zamjenika da je kako kažu SNV organiziran na osnovu međunarodnog ugovora, na osnovu Ustavnog zakona i na osnovu izbora. Niti se SNV spominje u nekom međunarodnom ugovoru niti je registriran kao nacionalna koordinacija na temelju Ustavnog zakona niti se konstituira i djeluje na temelju rezultata izbora u srpskoj zajednici jer umjesto onim županijskih vijeća koje Miloradu Pupovcu ne odgovaraju on imenuje tzv. povjerenike koje nitko nije birao što je direktno kršenje Ustavnog zakona. SNV nije obavio ni ponovno konstituiranje nakon manjinskih izbora prije godinu dana i ilegalno djeluje sve ovo vrijeme. Posebna je smiješno da je SNV-u, koji raspisivanjem izbora za manjinska vijeća u to vrijeme nije ni mogao djelovati, dopušteno da predloži buduće članove tih istih vijeća koji onda čine SNV. Netočna je i tvrdnja o 1600 izabranih vijećnika koji kako navode čine SNV jer je to zbroj svih članova srpskih općinskih, gradskih i županijskih vijeća u Hrvatskoj, dok SNV po statutu čine samo županijska vijeća koja ukupno imaju manje od 500 članova mada ni taj broj ništa ne znači jer nakon izbora županijska vijeća nisu donijela odluke o udruživanje u SNV već se krši Ustavni zakon, a SNV je još registriran kao udruga građana.

Kada je riječ o novcu iz Proračuna RH njime se Milorad Pupovac koristi kao da je njegov, preko Savjeta za nacionalne manjine ga sebi i svojim dodjeljuje i nadzire njegovo trošenje, a pri tom pažljivo brine da, osim minimalnih iznosa za SDF, srpske organizacije koje ne kontrolira godinama ne dobivaju ni novčića za svoje djelovanje.

Dirljiva je briga koju razni zamjenici predsjednika srpskih organizacija i drugi SDSS-ovi stranački funkcioneri pokazuju za političku budućnost Milorada Pupovca i kako pokazuju začuđujuću sigurnost tvrdeći da se Pupovac ne bavi nikakvim biznisom pa ni etnobiznisom. Posebno je to začuđujuće jer znaju za brojne kaznene prijave koje su podnesene protiv njega, za slučaj višemilijunskih iznosa koje su skrivene čak i od Skupštine SNV-a lažnim izvještajem potpisanim od lažnog predsjednika Nadzornog odbora, kao i slučajeve nestanka krava iz inostrane donacije, donacije traktora iz Srbije od kojih je jedan završio u kompaniji u vlasništvu njegove političke stranke, a ostali u rukama SDSS-ovim lokalnih aktivista. Mogli su u novinama, zbog spora sa susjedima oko prilaznog puta, čitati i o tome da im je lider nakon što je devedesetih u nejasnim okolnostima od države dobio stan kupio i kuću u elitnom dijelu Zagreba ali nitko se nije zapitao kako Milorad Pupovac u poreznoj prijavi navodi godišnji iznos puno veći od njegovih javno poznatih prihoda i zašto financije SNV-a nisu ni transparentne ni u funkciji srpske zajednice.

Zanimljivo je da navedeno pismo nisu potpisali ni predsjednik SKD Prosvjeta Čedomir Višnjić, ni predsjednik ZVO-a Dragan Crnogorac već njihovi zamjenici i stoga pozivamo ove institucije i njihove predsjednike da se javno ograde od pisma ili se potpišu ispod njega i time pokažu radi li se o samostalnim organizacijama civilnog društva koje obavljaju specifične uloge unutar srpske zajednice u Hrvatskoj ili o kracima hobotnice koju je oko sebe stvorio Milorad Pupovac.

Kada je riječ o navodnoj brizi za novinarsku slobodu i njihovu neovisnost o izdavaču svi to naravno podržavamo ali u slučaju tzv. Samostalnog srpskog tjednika NOVOSTI takva sloboda i neovisnost već godinama ne postoji. Novosti su polu-privatni bilten Milorada Pupovca koji pripremaju novinari i drugi koje zapošljava Milorad Pupovac, određuje im plaće i honorare i za sve to koristi novac poreskih obveznika namijenjen informiranju srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. U praksi to znači da te novine dio prostora posvećuju veličanju Milorada Pupovca, SNV-a i SDSS-a, drugi dio je namijenjen za napade na sve unutar srpske zajednice koji drugačije misle, a treći dio su sadržaji koji nemaju puno veze sa srpskom nacionalnom manjinom i njenim položajem već su dio nastojanja Milorada Pupovca i nekoliko novinara oko njega da vode svoje privatne ratove i prezentiraju svoja ideološka uvjerenja. Koliko daleko i koliko neprimjereno to ide može se vidjeti već iz naslovnica Novosti. Naravno, pravo je svakog da ima svoje ideološko i svako drugo uvjerenje i da ga prezentira ali ne zloupotrebom novca poreskih obveznika dodijeljenom za informiranje srpske nacionalne manjine. Jer taj novac bi trebao biti namijenjen glasilima koja bi se bavila problemima i perspektivama srpske zajednice i koja bi dala prostor za prezentaciju stavova svih relevantnih političkih faktora unutar velike srpske zajednice u Hrvatskoj.

Sa indignacijom uskraćujemo pravo Miloradu Pupovcu i njegovim potpisnicima tzv. zamjeničkog pisma da govore u ime cijele srpske zajednice u Hrvatskoj, da u ime naše zajednice napadaju predsjednika Republike Hrvatske g. Ivu Josipoviću u njegovim nastojanjima da ukaže na nedeomokratsku praksu djelovanja unutar naše zajednice nametnutu od strane Milorada Pupovca i pozivamo predsjednika Republike Hrvatske ali i druge najviše institucije vlasti da, sukladno svojim ovlastima, pomognu srpskoj zajednici da iziđe iz kulta ličnosti Milorada Pupovca i dobije uvjete za stvaranje i djelovanje pluralističkih predstavničkih tijela i manjinskih medija Srba u Hrvatskoj kroz koja će do izražaja doći različiti politički stavovi i interesi Srba u Hrvatskoj.

U Virovitici, 20. 08. 2012. godine

PREDSJEDNIK SRPSKE SLOGE
Staniša Žarković

Predsjednik Zajednice Srba u Republici Hrvatskoj Svetozar Livada
Predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula

Predsjednik Demokratske partije Srba Mitar Kojadinović
Predsjdnik Naše stranke, Ajduković Jovan
Zamjenik župana Požeško-slavonske županije, Grozdanić Miroslav
Zamjenik župana Bjelovarsko – bilogorske županije

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!