mjesto za top banner

22. OUJKA 2012. 18:14h

Srbi u Iloku zavadili pravaše i dali naredbu: Glasujte za Čobankovića!

Ilok

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Da nisu samo parlamentarni izbori i koalicije političke igre bez granica, pokazuje najnoviji primjer iz najistočnijeg hrvatskog grada- Iloka. Naime, za tri dana u Iloku će se održati izvanredni izbori za Gradsko vijeće jer je vijeće izabrano 2009. godine, dvije godine kasnije (2011.), raspušteno zbog nemogućnosti zajedničke suradnje. Naravno, račun te nemogućnosti suradnje platit će opet- građani.

No, političkim strankama i to je bilo u redu dok se nije pojavio letak/ pismo koje je Vijeće nacionalne manjine u Iloku uputilo manjinama. U pismu ih se, naime, poziva da svoj glas daju koaliciji HDZ- HSLS- HSP- DC, te da na izbornom listiću zaokruže broj 1. A nositelj te liste je bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

- Pozivamo sve pripadnike srpske nacionalne manjine s pravom glasa, koji žive na području lokalne zajednice Iloka, Šarengrada, Bapske i Mohova da se odazovu 25. ožujka na izvanredne izbore za izbor Gradskog vijeća Grada Iloka jer je Gradsko vijeće od 2009. godine raspušteno dvije godine kasnije zbog neslaganja vijećnika. Gradsko vijeće, se ne može konstituirati bez zastupljenosti pripadnika slovačke i srpske nacionalne manjine. To pravo smo pokušavali ostvariti, ali nažalost u tome su nas spriječile druge političke stranke- HNS, HSS i SDP je su one na svoje liste stavljale članove koji su pripadnici naših nacionalnih manjina s namjerom da nama umanje glasove ispod pet psoto izbornog praga. Stoga pozivamo da se glasa za listu broj 1, HDZ, HSLS, HSP, DC, a koju nosi Petar Čobanković- naveo je u pismu Slobodan Savić, nositelj liste Vijeće nacionalne manjine u Iloku.

Međutim, 'tarapana' je nastala kad su iločki članovi HSP. dr. Ante Starčević prokazali kako je njihova pravaška konkurencija u koaliciji sa HDZ-om, HSLS-om i DC-om, a 'tajno' ih pismom podupiru Srbi.  

- U više navrata putem medijskih priopćenja ukazivali smo na pokušaj manipulacije biračima stvaranjem tzv. široke i svjetonazorske koalicije u Iloku (HDZ-HSLS-DC-HSP) u kojoj nisu prikazali svog najvažnijeg strateškog partnera SDSS. Nakon pamfleta i letaka koji su dijeljeni građanima srpske nacionalnosti i članovima SDSS-a na području Iloka, definitivno je razotkrivena ova prijevara o kojoj smo govorili u svojoj predizbornoj kampanji- navodi u priopćenju iločki čelnik stožera HSP dr. Ante Starčević Pero Ćorić.

Napao je i predsjednika HSP-a Danijela Srba koji se pravdao kako osoba koja je u ime HSP-a predala izbornu listu nije ovlaštena za tako nešto.

- Poznavajući Statut navedene stranke pretpostavljamo da netko ne govori istinu. Kao u većini stranaka predsjednik mora potpisati samostalno ili koalicijsku listu, a takav dokument je zaprimilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Iloka sa potpisom Danijela Srba. Tražimo hitno očitovanje Gradskog izbornog povjerenstva Grada Iloka, proširenog izbornog povjerenstva VSŽ, te od DIP-a sa sjedištem u Zagrebu o navedenom slučaju. Ako istinu ne govori tzv. kandidat HSP-a Željko Hrubik, onda ovu listu treba proglasiti nevažećom i ne dopustiti im da se pojave na biračkom listiću u nedjelju. Ako istinu ne govori Danijel Srb predsjednik tzv. HSP-a očekujemo da su u najmanju ruku stvoreni preduvjeti da se sa liste skine ime njegove stranke, a od njega zatraži kaznena odgovornost- kazao je Ćorić.

Reakcija DIP-a i nadležnih nije stigla tokom četvrtka, ali je zato stigla iz Hrvatske stranke prava. Na optužbe je reagirao i Danijel Srb, predsjednik HSP-a koji je brzinski zbog toga izbacio Hrubika iz stranke.

- Zbog neovlaštene predaje liste HSP-a na izvanrednim izborima za Gradsko vijeće Grada Iloka Središnji časni sud Hrvatske stranke prava donio je odluku o isključenju Željka Hrubika iz HSP-a- naveo je u priopćenju Srb.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!