mjesto za top banner

3. SIJENJA 2012. 10:41h

Srbi oduševljeni najavom V. Pusić o povlačenju hrvatske tužbe protiv Srbije

Vesna Pusić

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Najava hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić kako će Hrvatska povući tužbu za genocid protiv Srbije pokazuje dobru volju nove vlade u Zagrebu da se sporna pitanje dvije države nakon duljeg vremena riješe razgovorima i iako su predsjednici Tadić i Josipović više puta govorili kako bi bilo dobro da dvije države povuku tužbe za genocid, vlasti u Beogradu još nisu započele razgovore na tu temu s novim kolegama iz Zagreba, piše današnji beogradski Blic.

Vladimir Todorić iz Centra za novu politiku upozorava kako na ovako „pružene ruke prijateljstva Srbija treba što prije reagirati".

- Valja što prije započeti razgovore koji se odnose na demarkaciju granica i imovine Hrvatske u Srbiji, kao i imovine koju Srbi imaju u Hrvatskoj. Građani dvije zemlje su umorni od mržnje - kaže Todorić, a zagrebački politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za Blic drži kako je moguće povlačenje tužbe uz određene uvjete.

- Povlačenje tužbe je moguće ako se riješe otvoreni sporovi između dvije zemlje, a oni se odnose na pitanja nestalih i imovine. Ukoliko se o tome postigne dogovor, tužba nije potrebna. Izjavom o povlačenju tužbe, ministrica Pusić je željela pokazati da za Zagreb nije važan samo Bruxelles, već uzima u obzir i susjede. Moje mišljenje je da bi bilo dobro da Hrvatska povuče tužbu, jer na sudu ne može dobiti - kaže Žarko Puhovski.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Predrag Simić ocjenjuje za beogradski Press da je povlačenje tužbe dobar potez sa stajališta dobrosusjedskih odnosa, kao i za ukupnu stabilnost regije, a kao najzaslužnije istaknuo je predsjednike Borisa Tadića i Ivu Josipovića.

- Ovo je nastavak tanga koji su Tadić i Josipović počeli igrati prije dvije godine. Od dolaska Josipovića na mjesto predsjednika Hrvatske, iako je on autor njihove tužbe, došlo je do promjene nabolje u odnosima sa Srbijom - kaže Simić, a Milorad Pupovac drži kako je bilo očekivano da nova hrvatska vlada promjeni politiku.

- Nadam se da se neće dogoditi ništa u političkom procesu, ni u Hrvatskoj niti u Srbiji, kako se ova izražena spremnost ne bi ostvarila. Značajnu ulogu u tom smislu mogu imati predsjednički izbori u Srbiji. Ako ne dođe do značajnih promjena na srpskoj političkoj sceni, ako se ne naruši kontinuitet dosadašnje politike i ako u Hrvatskoj ne dođe do socijalnih nezadovoljstava, onda je zaista realno da se spremnost koja je i ranije postojala u stavovima predsjednika Josipovića i Tadića počne ostvarivati u stavovima dviju vlada - kaže Pupovac dodajući kako se srpska i hrvatska strana "moraju složiti oko četiri ključne točke, a to su rješavanje problema nestalih na obje strane, suđenja za ratne zločine, izbjeglice i kulturno blago odneseno iz Hrvatske".

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!