mjesto za top banner

23. KOLOVOZA 2015. 18:51h

Srb traži zabranu isticanja komunističkih simbola

Danijel Srb

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Predsjednik HSP-a Daniel Srb u nedjelju je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima obilježio u osječkoj Svačićevoj ulici, gdje je simbolično postavio natpis "Trg žrtava totalitarnih režima", upozorivši na nedovoljnu istraženost komunističkih zločina.

HSP je priopćio kako je Srb tom prilikom upozorio na činjenicu da se u Hrvatskoj vrednuju žrtve fašističkog i nacističkog režima i njihova su mjesta stradanja obilježena, "dok ratne i poratne žrtve komunističkog terora i bezakonja još uvijek čekaju zadovoljštinu".

Podsjetio je kako je HSP 2006. godine u Saboru predložio Deklaraciju o osudi zločina komunističkog režima, ali da najbitnija, 14. točka iz tog prijedloga, kojom se tražilo kažnjavanje komunističkih zločinaca i komunističkog režima, nije prihvaćena.

"Budući je Deklaracija o osudi zločinačkog komunističkog režima donijeta u Hrvatskom saboru, Vladi RH i svim gra?anima RH postavljamo pitanje zašto simboli tog režima još uvijek egzistiraju u javnom prostoru, te zašto najljepši zagrebački trg nosi ime jednog od deset najvećih zločinaca 20. stoljeća, iako je do sada bilo bezbroj inicijativa da se to promijeni", rekao je Srb.

Stoga u HSP-u traže stavljanje komunističkih simbola izvan zakona, njihovo uklananje iz javnog prostora te kazneno procesuiranje zločinaca iz komunističkog režima, bez obzira na dob. Zahtijevaju i provedbu lustracije nad onima koji su se za komunističkog režima ogriješili o Hrvatsku i hrvatski narod, kao i da se, kažu, napiše nova, vjerodostojna povijest za razdoblje od 1945. do 1990. godine, utemeljena na činjenicama.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!