mjesto za top banner

11. STUDENOG 2012. 16:55h

Split: Započelo suđenje optuženima za pranje novca u aferi Brodosplit

Porinuće tankera za švedskog naručitelja

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Suđenje osmorici koje optužnica tereti da su zlouporabom položaja i ovlasti i pranjem novca u aferi "Brodosplit" oštetili tu tvrku za 4,7 milijuna dolara počinje sutra na Županijskom sudu u Splitu.

Županijsko državno odvjetništvo je optužnicu podignulo u listopadu 2010. ali su na nju optuženici uložili prigovor koji je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odbacilo u veljači 2011. kada je optužnica postala pravomoćna.

Po optužnici za zlouporabu položaja prvooptuženik je Drago Maček, koji je u inkriminirano vrijeme, 2005. i 2006. godine, zastupao njemački Wessels, naručitelja četiriju tankera, drugooptuženi je tadašnji direktor Brodosplita Goran Vukasović, a trećeoptuženik komercijalist brodogradilišta Ante Luetić.

Vukasović i Luetić su, po optužnici, zloporabili položaj i ovlasti, a Maček ih poticao na kazneno djelo.

Za kazneno djelo pranja novca osim njih trojice, optuženi su i Mateo Tramontana, Ivica Donkov, Ivan Cesarac, Danijel Nikolić i Hrvoje Matovinović.

Afera "Brodosplit" otkrivena je 2006. kada je iz Austrije stiglo upozorenje o pranju novca u Brodosplitu. Tadašnja se uprava Brodosplita s Wesselsom, koji je naručio četiri tankera, dogovorila o poslu po cijeni od 51,5 milijuna dolara po tankeru, ali je Vukasović sklopio dodatna pisma kojima se naručitelju vraća 1,9 posto od ugovorene cijene za proviziju.

Kada je naručitelj Wessels uplatio pet miljuna dolara predujma, Brodosplit je od toga 4,7 miljuna dolara vratio na naručiteljeve ciparske račune. Novac je bio prebačen na račun tvrtke Grazu u Austriji, u kojoj je jedini ovlaštenik bio prvooptuženi Drago Maček koji je podizao novac i doznačavao ga na račun ostalih optuženika za pranje novca.

Petorica okrivljenih - Tramontana, Donkov, Matovinović, Nikolić i Cesarac - taj su novac, kako se navodi u optužnici, primali u Austriji radi prikrivanja stvarnog porijekla tog novca za koji su znali da potječe od protupravnog prisvajanja na štetu trgovačkog društva (to jest Brodosplita).

Mateo Tramontana je, prema ranijim navodima medija, dikrektor Brodotrogira, a okrivljenici Ivica Donkov i Hrvoje Matovinović zaposlenici Mačekove tvrtrke, dok je okrivljenik Ivan Cesarac ekonomski konzultant, a Danijel Nikolić vlasnik tvrtke "Armator projekt".

Osim na svoj i privatne račune ovih pet optuženika, Maček je, kako se navodi u optužnici, isplatio 200.000 eura "na račun nizozemske tvrtke u vlasništvu njemačkog državljanina", te oko 311.000 dolara na račun "američke tvrtke u vlasništvu britanskog državljanina".

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!