mjesto za top banner

17. RUJNA 2010. 02:32h

Spin za poželjet: Kako je HDZ od Sanadera stvorio istinoljupca

Ako neće poslužiti za kuhanje, premijerki će kuhača ostati kao suvenir

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ironično, ali istinito. Jadranka Kosor je od moderne hrvatske 'sufražetkinje' i istina, samoprozvane aktivistice za borbu protiv korupcije postala zatiračica, a Ivo Sanader će od statusa persone non grata, postati iznimno poželjna osoba koja će konačno rasvijetliti tko laže. Jadranka Kosor ili Damir Polančec. I ne mora se Sanader bojati da će završiti kao Damir Polančec, Darko Marinac i slični. Uz to, srećom za njega, ne može ga sustići kazna kao Polančeca jer je on svoju stranačku iskaznicu odavno izgubio.

Jer, kako drugačije objasniti posljednji čin prve dame hrvatske pučke stranke koja je odlučila svojim nekadašnjim kolegom zatrti tragove loše vlasti svoje stranke. U kojoj je i sama tada sjedila, uz bok Ivi Sanaderu i Damiru Polančecu. Jedno s lijeve strane, drugo s desne strane.

Naime, nakon 'svjedočenja' bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u Saboru o tome kako se i zašto prodavala Ina i izjava kako se osjeća kao Josip prodan u roblje te detaljnim opisom tko je gdje i kako sjedio na tim sastancima, Kosor je ekspresno izbacila Polančeca iz stranke, a javnosti se nije udostojila ni objasniti taj potez. Vladimir Šeks je nakon te sjednice brao visibabe, a ministar financija Ivan Šuker koji, iako se novac slivao u njegovu blagajnu, a on o tome nema pojma, pokušavao šarmirati medije pitajući ih žele li od njega pusu.

Naravno, ne treba jedna stranka, pa bila to i ona čija je vrhuška sudjelovala u tim sumnjivim i navodno prljavim rabotama, objašnjavati zašto izbacuje člana koji je nedavno izašao bez lisica na rukama iz Remetinca. Ali bi bilo lijepo i nadasve pristojno da se, ako se već njihovog istaknutog člana tereti za višemilijunske prevare koje na kraju plaćaju porezni obveznici, javnosti obratila premijerka i predsjednica HDZ-a i poručila u svom tradicionalnom Ivana Orleanska stilu:

- Iznenadili su me razmjeri korupcije u Hrvatskoj. Oni koji su korumpirani ljudi su bez časti i zato smo izbacili Damira Polančeca.

Ili možda:

- Borba protiv korupcije je borba do istrebljenja. Možda nikog u vrhu HDZ-u na kraju i ne ostane, osim mene, ali je riječ o beskompromisnoj borbi bez fige u džepu.

Ovako, prilično nesretnim potezom izbacivanja Damira Polančeca Jadranka Kosor omogućila je (ne)svjesno prilično spektakularan povratak, nekad premijera, a danas poduzetnika/savjetnika Ive Sanadera koji bi trebao Saboru objasniti na koji se način i zašto prodala Ina. Pritom naravno, on za to neće odgovarati, niti će njemu policija preturati u zoru po stanu u Kozarčevoj, a izvesti ga pred medije sa lisicama na rukama, ali će zato posljedice tog istupa najviše osjetiti upravo Jadranka Kosor koja se pravi nevinom. Jer tko više vjeruje da ona za ništa što se događalo na sastancima na kojima je i ona bila, nije znala. Građani u to vjeruju kao što vjeruju da je Damir Polančec sve to sam radio na svoju ruku. I upravo iz tog razloga, da je iole politički razmišljala, Kosor nije smjela u četvrtak na takav način izbaciti Polančeca, a posebno ne pod obrazloženjem kako je naštetio ugledu stranke. Kojim točno izjavama, naravno, nije precizirano jer kako će Kosor javnosti objasniti izjavu bivšeg potpredsjednika:

- Osjećam se kao Josip koga su u Egipat prodala vlastita braća.

Na ovaj način, kod građana je stvorila svojevrsnu empatiju prema Damiru Polančecu kojeg su dojučerašnje kolege odbacile, a samo zato što je radio kako mu je bilo naloženo. I sama je od njega stvorila Pedra koji visi. Umjesto da je taj potez prepustila Ivi Sanaderu koji je, objektivno i realno gledajući, kriv za to. Ali je uspio taj teret prebaciti na svoju nasljednicu, a ona je taj krumpir primila. No teško da će od njega salatu napraviti, ipak je malo prevruć.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!