mjesto za top banner

25. SRPNJA 2015. 12:28h

ŠPANOVIć Ne govore o izborima, ankete govore o rejtinzima i licemjerju

Sanjin Španović

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Prošli mjesec je po istraživanju Nove TV bio u vodstvu lijevi blok pa su oni koji podržavaju desni "hejtali" sve to i govorili kako je to naručeno i netočno. A oni lijevi "lajkali i šerali".
 Sada je novo istraživanje iste TV kuće pokazalo kako je desni blok u vodstvu pa ovi desni kaj "hejtaju" naglo "lajkaju", a teorije zavjere prepuštaju lijevima koji, kao da ih zdušno prihvaćaju, govore kako je sve to sumnjivo i zapravo naručeno.

Istodobno oni koji nisu u ta dva bloka govore stalnu mantru da su svi oni isti i da se njih svjesno ruši i da ništa nije točno. Onda kada oni malo porastu se sve to naglo pretvori u "lajk i šer" i najavu kako eto oni dolaze i kako će baš oni (OrAH, Josipović, Reformisti, Živi zid ili pak netko deseti) srušiti taj duopol.

A sva ta kretanja su i dalje unutar statističke pogreške od par posto i o njima se može govoriti i analizirati kroz duži period kada se promatra trend rasta, pada i stabilnosti. Istraživanja nisu prognoza izbora već projekcija aktualnog stanja u cijeloj državi i za sve i lijeve i desne i treće bi bile problematične i sumnjive da se ne mijenjaju.

One su ko cura u bikiniju na plaži. Pokazuju mnogo, dovoljno da komentiramo, dobacujemo i sva?amo se, ali ne otkrivaju najvažnije.
Jer ovo je posljednje istraživanje kao i ostala koja se provode, ra?eno na Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici, a ne njih deset. I njihov cilj je dobiti trenutni rejting stranaka i koalicija, a ne rezultate izbora za koje ne znamo ni kada će točno biti. I osim tih rejtinga i višemjesečnih trendova ne znamo ništa više ni manje.
Ili možda ipak i otkrivaju, a to je pravo lice svih ovih gore opisanih. Koje razotkrivaju baš rezultati situacije u kojoj je sve podijeljeno, a u kojoj se ništa ne zna i dalje.
Ali su dovoljna da se pokaže sva licemjernost našeg društva od ljevice preko centra do desnice. Da na površinu izroni slika sve te mržnje me?usobne i glupe optužbe. 
Da zapravo pokažu kolike ste svi vi koji ih koji ih koristite kada vam paše za me?usobne optužbe licemjerni i kolike ste ovce. 
I na kraju, kada idući puta kažete da su sve te ankete naručene i plaćene, sjetite se da ih istodobno u stranci, koju vi podupirete tako slijepo da je ona presavršena, a one druge protivničke pune isključivo mana i grijehova, svaki mjesec detaljno iščitavaju i analiziraju. Da prema njima rade daljnje taktike da privuku onaj bazen neopredjeljenih.
Jer vi očarani ne kužite da njima svi vjeruju koliko god to nekome pasalo ili ne.
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!