mjesto za top banner

6. RUJNA 2012. 17:14h

Softić: Svilanu sam nosio kuvertu s novcem

Siniša Svilan

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Producent Edvin Softić posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je 2006. osobno odnio omotnicu s novcem tadašnjem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu kojemu se sudi zbog optužbe da je primao mito od vlasnika producentske kuće "Core media" Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV.

Svjedok Softić je ispričao kako su on, njegova tadašnja prijateljica i novinarka HTV-a Dijana Čuljak i Šelebaj, koji su bili u vezi, osnovali tvrtku "Core media", a početni dogovor je bio da je 50 posto udjela u tvrtki njegovo, a 50 posto od Čuljak i Šelebaja koji je formalno bio direktor i zadužen za financije.

Istodobno s osnutkom tvrtke sa Svilanom je počeo pregovarati o prodaji emisije "Jedan na jedan", što je na kraju i rezultiralo ugovorom koji su potpisali Šelebaj i tadašnji član Uprave Nove TV Branko Čakarmiš. Softić je rekao da je Svilan mogao predlagati cijenu otkupa emisija, ali da je konačnu odluku donosio Čakarmiš koji je "jako držao do Svilanova mišljenja".

Šelebaj i Čuljak su nakon toga s novinarkom HTV-a Hloverkom Novak Srzić Čakarmišu predstavili i projekt emisije "U sridu" koji je osmislila Novak Srzić. Od Šelebaja je kasnije saznao da je ona od "Core medije" dobivala tisuću eura po prikazanoj emisiji.

Posvjedočio je da su mu Čuljak i Šelebaj tada rekli kako bi "bilo zgodno da se Svilana adekvatno nagradi s tisuću eura po emisiji". On se tome usprotivio, smatrajući kako je to prevelik iznos, no partneri su mu objasnili da je Svilan "ključna osoba" jer zna što se događa na kolegijima Nove TV, kakva se produkcija traži, da može utjecati na cijenu i bržu isplatu novca te predložiti teme emisija.

Softić je rekao da je Šelebaj u troškovniku za emisiju "U sridu" prikazivao izdatke za Svilana i Novak Srzić, a papir na kojem mu je jednom mjesečno skicirao troškove Šelebaj je potom uništavao. Rekao mu je i da su sve isplate u kešu i na ruke, no o načinu na koji se to radilo svjedok ne zna ništa.

Na upit zastupnice USKOK-a odakle novac za isplate prisjetio se da je jednom prilikom vidio kako je zaposlenik "Core medije" Mario Cikač donio kutiju s novcem i predao je Šelebaju koji mu je rekao da se ne miješa u to jer to nije njegov posao, a kasnije ga je i Čuljak zatražila da više ne pita za financijsko poslovanje.

Softić je rekao i da je Cikač u tvrtku zaposlen na preporuku Svilana kojemu je osobno u srpnju 2006., kada su svi bili na godišnjem odmoru, predao omotnicu s novcem.

Softić je posvjedočio da mu je Šelebaj ostavio popis ljudi koje je trebao obavijestiti da dođu po svoje honorare. Novac je u omotnice stavljala tajnica, a on je navečer Svilanu predao kuvertu s, kako je rekao, 4000 eura. Na upit zašto je u istrazi izjavio da je bilo 5 ili 6 tisuća eura, odgovorio je kako je u međuvremenu pronašao svoj podsjetnik.

Svjedoku je potom predočen popis na osnovu kojega je isplatio novac i na kojemu stoji da je Svilan preuzeo tri omotnice s ukupno 14.400 kuna koje su bile namijenjene njegovoj djevojci Silvi Mustapić. Obrana tvrdi kako su to bili honorari za Mustapić i još dvije djevojke koje su radile na projektu, a Svilanu je kuverta predana iz razloga što je on nevjenčani suprug Silve Mustapić.

Softić je kazao da je nakon nekog vremena stekao dojam da Čuljak i Šelebaj "žele kupiti Svilana samo za sebe" jer im je puno jeftinije "nagraditi Svilana" nego s njim (Softićem) dijeliti dobit. To je zaključio i iz činjenice da ga više nisu zvali na daljnje pregovore s Novom TV.

Nakon prekida suradnje Šelebaja je kazneno prijavio zbog prijevare. No, istragom o poslovanju "Core medije" otkrili su se i drugi detalji o navodnim nezakonitostima poput pranja novca i porezne utaje, što je na kraju rezultiralo i uhićenjem Šelebaja u listopadu prošle godine te pokretanjem istrage zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Naime, sumnja se da je uz pomoć petero suosumnjičenih fiktivnim ugovorima i računima "izvukao" šest milijuna kuna preko tvrtaka "Core Media" i "Media spot", a za više od tri milijuna kuna oštetio i državni proračun na račun podizanja uračunanog PDV-a.

Svjedočenje Softića prekinuto je nakon što je zastupnica USKOK-a pokušala predočiti njegova dva iskaza iz istrage protiv Šelebaja, što je sudsko vijeće pod predsjedanjem Jasne Smiljanić zabranilo, izdvojivši ta dva iskaza iz sudskog spisa. Zastupnica USKOK-a najavila je da će se žaliti Vrhovnom sudu do čije odluke je suđenje prekinuto.

Nakon rasprave Svilanov branitelj Ljubo Pavasović Visković ustvrdio je da se optužba pokušala koristiti zapisnicima iz druge istrage, što je nezakonito, no nije želio komentirati kako je uopće moguće da su se navedena dva iskaza našla u sudskom spisu.

USKOK Svilana tereti da je kao osoba odgovorna za otkup projekata iz vanjske produkcije od kraja 2004. do kraja 2007. primio 262 tisuće eura mita od Vladimira Šelebaja za prikazivanje tjednih emisija "Jedan na jedan", "U sridu" i "Istraga" pri čemu je za svaku pojedinu emisiju dobivao od Šelebaja po tisuću eura. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!