mjesto za top banner

7. VELJAE 2012. 21:14h

Snijeg je, pa? Nitko nije kriv.

 Zeljko Kerum

Foto

Hrvatska
0

Tekst

"Nesposoban si! Spasi grad i otiđi! Daj ostavku“ -  govorili su splitskom gradonačelniku Željku Kerumu Splićani i političari ljuti zbog pravog snježnog kaosa u kojem se našao `najlipši grad na svitu`. Gradonačelnik se branio kako je žrtva politikanstva, ali i varljive vremenske ćudi. Jer zaista nije uobičajeno da jedan mediteranski grad završi u ovakvom snijegu.

Iako je  ljutnja Splićana na Keruma kao zapovjedno odgovornog razumljiva, je li i opravdana? Što je mogao i trebao učiniti Kerum? Pravodobno očistiti grad? Čime?  Otkud Splitu zimska služba -  gdje su ralice i hangari s tonama soli? Bit će svakako onih koji će sada pitati zašto Split nije na vrijeme nabavio potrebnu zimsku logistiku…Zamislite da je Kerum lani, negdje tamo u svibnju kada prvi Splićani otvaraju sezonu picigina na Bačvicama, raspisao hitan natječaj za kupnju ralica u vrijednosti, recimo, četiri - pet milijuna eura? Nađite tog Splićanina, a da ne govorimo o Kerumovim političkim protivnicima, koji bi podržao tu kupovinu.  Splićani kao Splićani, dišpetni, tvrdoglavi i zajedljivi, proglasili bi gradonačelnika ludim. I ne bi ih krivili zbog toga.

Zaista, po kojoj bi to logici Split u pričuvi trebao imati 20-ak ralica i hanagare s tonama soli? Kad je to u Splitu pao ovakav snijeg?  Stari Splićani, koji imaju i više od 90 godina, kažu da se ne sjećaju ovakvog vremena.

Osim toga, kada običan Splićanin prigovara Kerumu što nije na vrijeme pripremio grad za ovakvo snježno nevrijeme zapravo prigovara i sebi. Jer nije ni on na vrijeme kupio zimske čizme, zimske gume ili lance. Da su Splićani sami bili spremniji na snijeg, situacija bi u gradu bila puno bolja.

I zato je Kerum bio sasvim u pravu kad je rekao: „Pao je snijeg i nitko nije kriv. Svatko se snalazi kako zna“. 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!