mjesto za top banner

3. SVIBNJA 2012. 15:34h

Slučaj Ljubljanske banke: Na Zapadu ništa novo

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Slučaj Ljubljanska banka, odnosno navodno traženje Slovenije objašnjenja o tome što znači podrška hrvatske Vlade odlukama bivšeg ministarstva financija i danas je bila tema o kojoj se pričalo uoči i nakon sjednice Vlade...

Ministrica vanjskih i europskim poslova Vesna Pusić još jednom je naglasila kako se Hrvatska nije povukla iz sukcesijskih pregovora sa Slovenijom oko Ljubljanske banke.

"U skladu s onim što je dogovoreno, Hrvatska je još 2010. poslala pismo baselskoj Banci za poravnanje, a ona je Hrvatskoj odgovorila da se ona u tom predmetu ne smatra nadležnom. Odatle trebamo krenuti dalje u razgovore uzimajući tu činjenicu u obzir. Ono što je dogovoreno vezano na baselsku banku je dobiven takav odgovor kakav je dobiven", rekla je Pusić.

Hrvatska je 2004. potpisala ugovor o sudjelovanju u pregovorima oko Ljubljanske banke i njenih štediša kojih je u Hrvatskoj bio veliki broj.

"Sudjelovala je u tim pregovorima i ti pregovori su donijeli neke rezultate. Onda je dodatno poslano pismo baselskoj banci. Pismo je upućeno kad je Ivan Šuker bio ministar financija. Na to pismo postoji pisani odgovor. To ne znači da hrvatska i slovenska strana sada prestaju o tome razgovarati, ali se naprosto mora uzeti u obzir ono što imamo crno na bijelo i odatle krenuti dalje u rješavanju problema", izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova naglasivši kako se razgovori o ovoj temu između dvije države nastavljaju.

"Početno smo razgovarali, ali tu predstoji dosta razgovora na svim razinama. Ovaj mjesec se sastaju premijeri pa će vjerojatno i oni razgovarati o toj temi", najavilaje Pusić.

Slučaj Ljubljanske banke komentirao je i ministar financija Slavko Linić. On je istaknuo da je Ljubljanska banka slučaj između dvije države, ali da to ne znači da se Hrvatska povlači iz sukcesijskih pregovora.

"To nije ni bivša Vlada prihvatila, to nitko nije obećao. Vlada je voljna razgovarati i pregovarati. Međunarodna banka za poravnanje koja je dogovorno postavljena za arbitra ili pravnu osobu koja je trebala pomoći Sloveniji i Hrvatskoj da se nađe rješenje oko Ljubljanke banke povukla se i ne želi u tome sudjelovati. Mi nemamo pravnu osobu iz Europe koja bi u tom dijelu pokušala naći rješenje između Slovenije i Hrvatske. Evidentno je da Europa ne želi nijednu svoju instutuciju na rješavanje tog problema i to je razlog da sve ostaje po starome", izjavio je Linić i zaključio kako sve ostaje po starome.

"Nema nikakvih dogovora jer nemamo pravnu osobu iz Europe koja će nam pomoći da nađemo zajedničko rješenje, koja će nam pomoći u procjenama tko je u čemu u pravu. Dakle, sve ostaje po starome", kaže Linić. (mediaservis)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!