mjesto za top banner

2. SRPNJA 2012. 09:47h

Slučaj Čačić jest teret HNS-a

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Otkako je mađarska sutkinja osudila prvoga potpredsjednika hrvatske Vlade na 22 mjeseca zatvora s rokom kušnje od tri godine mali se Hrvati muče dokučiti koja je to razlika između odgovornosti i krivnje. Radimir Čačić kaže da je sud utvrdio da je odgovoran, ali da nije kriv. No, ako nije kriv zašto mu je dosuđena zatvorska kazna, pa makar bila uvjetna i nepravomoćna? Nije li u tom kontekstu odgovornost isto što i krivnja? Očito je da u očima malog Hrvata svijet i činjenice izgledaju nekako drugačije nego u očima visokopozicioniranog državnog dužnosnika. No, tako nam je kako nam je. Presuda je pala i što će sve iz nje proizaći pokazat će vrijeme. Zanimljivo je, međutim osvrnuti se na argumentaciju kojom se Čačić trudio uvjeriti svoju javnost da nema razloga za njegovu demisiju jer prometna nesreća nema poveznica s politikom. 

Dakle, dok se puno prije presude mađarskog suda Hrvatskom zakotrljala lavina zahtjeva za njegovom ostavkom kao moralnim činom, Radimir Čačić je tumačio da za tim nema potrebe jer prometna je nesreća, u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi, od početka bila svima poznata činjenica. S tim je teretom na leđima, govorio je, HNS izašao na izbore i ostvario najbolji rezultat u svojoj povijesti. Dakle, da su birači mislili da je vrijeme za njegovo povlačenje iz politike kaznili bi njega, odnosno stranku, na izborima. Umjesto kazne birači su ih nagradili. HNS ima 15 saborskih zastupnika i gleda li se po tom rezultatu, treća su stranka po snazi na političkoj sceni. No, je li to baš tako? Je li matematička logika mjerena saborskim mandatima primjenjiva na situaciju u kojoj su na izbore u koaliciji izašle četiri stranke? Može li se izmjeriti koliko je koja doprinijela, koliko su točno glasova privukli njezini kandidati i je li Čačićeva nesreća utjecala na to da se neki HNS-ovi birači predomisle i potraže nove favorite?

Dakle, da je HNS izašao sam na izbore, Čačićeva bi logika imala temelj. Ovako ga nema. HNS-ov učinak u četveročlanoj koaliciji nije mjerljiv i sigurno se ne može poistovjetiti s brojem HNS-vih saborskih madata dobivenih u konačnici zavaljujući matematičkoj formuli dogovorenoj među partnerima prilikom krojenja izbornih lista prije parlamentarnih izbora. Prva prava prilika da se izmjeri utjecaj slučaja Čačić na rejting HNS-a bit će lokalni izbori u svibnju dogodine, naravno pod uvjetom da HNS na njima nastupi samostalno. No, kako se iz Kukuriku koalicije već sad čuje da će gdje god mogu preslikati državnu koaliciju na lokalnu razinu, teško je vjerovati da će i nakon njih biti jasnije kako HNS stvarno stoji. 

Osim toga, logika prema kojoj bi birači okrenuli leđa Kukuriku koaliciji da su smatrali kako Čačiću nije mjesto u njoj također ne stoji. Nisu se birači opredjeljivali za i protiv Čačića, nego za i protiv HDZ-a. Osam godina vlasti HDZ-a većini hrvatskih građana toliko je teško palo da su izbore dočekali kao priliku za detroniziranje stranke ogrezle u korupciju, i uz to nesposobne da izvuče zemlju iz gospodarske krize. Bili su zgađeni i zgroženi razinom kriminala. Bili su očajni zbog beznađa koje je zavladalo Hrvatskom. Kukuriku koalicija, s Čačićem ili bez njega, bila im je i bila bi im jedini izbor. Da je tema izbora bio slučaj Čačić, rezultat sigurno ne bi bio isti. To, uostalom, potvrđuju istraživanja javnog mnijenja u kojima se 76 posto građana izjasnilo da Čačić treba otići iz Vlade već nakon nepravomoćne presude.

Ako se, pak, služi izbornim rezultatom kao argumentom da su građani nagradili HNS unatoč prometnoj nesreći, možda bi se trebao upitati kako je to onda Dragutin Lesar uspio uvesti u Sabor šest zastupnika. Mala stranka oživotvorena na sceni tek u jednom jedinom licu, Lesarovu, poletjela je u nebo. Za Laburiste sigurno nisu glasovali birači desnice, nego razočarani birači ljevice. S obzirom da je Lesar nekad bio ugledni HNS-ovac, logičan je zaključak da je među onima koji su mu omogućili parlamentarni trijumf i dosta iznevjerenih HNS-ovih birača.

U ovom trenutku HNS čuva jedinstvo i slogu. Drugačije i ne mogu, jer bi ih odvelo u ponor. No, tek će se vidjeti što će se događati do lokalnih izbora. Iako je Vesna Pusić izljubila Čačića na stranačkom sastanku na koji je stigla tek drugi dan, ne treba smetnuti s uma njezine riječi da Čačić treba ostati u Vladi zbog njezine stabilnosti, ali i da vrh stranke mora razgovarati o svim problemima s kojima je suočen HNS. Dakle, o utjecaju slučaja Čačić na rejting HNS-a. Bilo bi stvarno glupo misliti da taj slučaj, sve Čačićeve izjave vezane uz zahtjeve da podnese ostavku jer je neprihvatljivo da potpredsjednik Vlade ima na plećima presudu, njegovo svađanje s „moralistima“ koji su ga pozivali da odstupi, njegova preventivna prijetnja tužbom svima koji se usude javno ustvrditi da je kriv, nemaju utjecaja na stranku.

HNS nije stranka stotinu lica. To je već godinama stranka sa samo dva lica – Radimira Čačića i Vesne Pusić. I ako jedno od ta dva lica ima izrazito negativan imidž, normalno je da stranka zbog toga gubi ugled. Vesna Pusić to zna i pitanje je samo kad će puknuti i kakve će posljedice to imati.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!