mjesto za top banner

19. SIJEŔNJA 2013. 15:31h

Slovensko veleposlanstvo: Erjavec nije prijetio nego izrazio zabrinutost

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nakon medijskih napisa kako je ministar vanjskih poslova Slovenije 'prijetio' kako postoji mogućnost da Hrvatska ne u?e u Europsku uniju 1. srpnja ove godine ukoliko se ne riješi pitanje Ljubljanske banke, reagiralo je slovensko veleposlanstvo u Zagrebu priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

Govore─çi o politi─Źkoj krizi u Sloveniji ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Karl Erjavec u emisiji "Pogledi Slovenije" potvrdio je da ─çe se zalo┼żiti i u─Źiniti sve da se prona?e rje┼íenje za problem Ljubljanske banke u Hrvatskoj i ┼íto prije ratificira pristupni ugovor za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, jer bi se u slu─Źaju da se proma┼íi 1. srpanj 2013. kao ciljani datum moglo dogoditi da Hrvatska ─Źak nikad ne bi u┼íla u EU.

Taj datum bi bio izlo┼żen opasnosti u slu─Źaju da bi u Sloveniji bili raspisani prijevremeni izbori, a parlament raspu┼íten pa u tom slu─Źaju ratifikacija ne bi bila mogu─ça, a bez nje pro┼íirenja ne mo┼że biti. No, uz to postoje dodatne nejasnosti i o tome, ┼íto bi se u tom slu─Źaju to─Źno dogodilo odnosne kakve bi bile pravne, politi─Źke pa i financijske posljedice, kako za EU kako i za Hrvatsku. Nije isklju─Źena niti mogu─çnost da bi bilo potrebno pripremiti sasvim novi pristupni ugovor za Hrvatsku.

Obersnel: Tweet se odnosio na Erjavca i one koji ga podr┼żavaju

Ministar Erjavec je dakle bez svake sumnje govorio o svojoj zabrinutosti zbog politi─Źke situacije u Sloveniji koja mo┼że imati i vanjskopoliti─Źke posljedice. Tobo┼żnje prijetnje su interpretacija medija.

Ministar je govorio i o svojoj velikoj ┼żelji, da se uspje┼íno zatvori pitanje Ljubljanske banke na na─Źin, da se po┼ítuju me?unarodni sporazumi i dogovori, sukladno kojima o pitanju Ljubljanske banke treba pregovarati i posti─çi dogovor a ne da o tome jednostranu presu?uju hrvatski sudovi. A slovenski stav o tome, da hrvatske dr┼żavne ovlasti za tu┼żbe moraju biti povu─Źene, po┼íto nije mogu─çe o istoj stvari i pregovarati i tu┼żiti se, ve─ç dugo je poznat.

Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu

 

  • Intervju: Mirna Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Őitum, proŔelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaŔelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuŔiliÜna profesorica, Ŕlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojiÜnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora ZagrebaŔkog holdinga Ŕinila se kao idealna osoba za tu politiŔku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priŔa o svom ×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, Ŕija je Ŕlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du×nosti.

  • Intervju: Mirna Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan viÜe od 6 milijuna puta!