mjesto za top banner

SLOVENSKI TAOCI

6. SIJENJA 2009. 17:12h

Slovenski veto opasan je presedan za EU

zastava Europske unije

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Blokadom ulaska Hrvatske u EU Slovenija bi mogla postaviti presedan koji odlučuje o političkoj sudbini regije sa 25 milijuna stanovnika.

Odluka Slovenije o blokadi ulaska Hrvatske u Europsku Uniju na temelju neriješenih teritorijalnih pitanja mogla bi predstavljati opasan presedan za ostale istočnoeuropske zemlje koje se nadaju ući u Uniju, javlja World Politics Review.

Ovo nije prvi slučaj u kojemu je jedna članica Unije stala na put integracije svoga susjeda. Grčka je tako blokirala pokušaje ulaska Makedonije i u Europsku uniju i u NATO zbog toga što je ime te države jednako imenu jedne grčke pokrajine, što bi moglo dovesti do teritorijalnih zahtjeva.

-.--.-
Nije niti prvi slučaj da je Slovenija blokirala Hrvatsku, pa je tako u nekoliko navrata blokirala početak pregovora, te predstavila ''minornu teritorijalnu razmiricu'' kao oru?e za ''cjenkanje'', piše World Politics Review, te zaključuje da ova taktika prijeti završetku integracije jugoistočne Europe u zapadne institucije.

Janša postavio zamku Pahoru

Odluka o vetu slovenskog premijera Boruta Pahora, koji je tvrdio da je donesena kako bi se izbjegao referendum čiji bi ishod bio na snazi godinu dana, kod mnogih je komentatora vi?ena kao zamka koju je prethodni premijer, Janez Janša, postavio Pahoru. Me?utim, čini se da u Sloveniji nema političke volje za poticanje referenduma jer je zahtjev za jedan odbijen 2008. godine, a opravdanje je bilo to da bi mogao naškoditi nacionalnim interesima zemlje.

Pahor bi tako mogao biti okrivljen za izazivanje ljutnje kod entuzijasta u pitanju proširenja, kao što su Francuska i Njemačka. Prije krize, Europska komisija za proširenje nadala se da će Hrvatska 2010. ući u Uniju, a Europski povjerenik za proširenje, Olli Rehn, bio je siguran da će hrvatski zahtjev biti nastavljen 2009. godine unatoč slovenskim prigovorima.

Teritorij u pitanju može se zbrojiti u male džepove zemlje na povijesnim obalama rijeke Dragonja, koji je preusmjeren nakon Drugog svjetskog rata te na ulaz u Piranski zaljev na 45 kilometara dugačkoj slovenskoj obali, piše World Politics Review. Ipak, iako je razumljiva briga zbog mogućnosti da ostane bez izravnog pristupa me?unarodnim vodama, veto bi mogao postaviti presedan koji odlučuje o političkoj sudbini regije sa 25 milijuna stanovnika.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!