mjesto za top banner

2. VELJAE 2013. 15:45h

Skup "Žene i politika": Žene namjeravaju zauzeti svoje mjesto u politici!

sabor

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije u Splitu se dana održava skup "Žene i politika" na kojem sudjeluju 34 sudionice iz svih većih političkih stranaka, te one sa nezavisnih lista.

Radionicu, kojoj je namjera potaknuti žene na veći angažman u politici, održava udruga "Domine" iz Splita, a na njoj je prisutna i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je istaknula kako se moraju poštivati zakoni RH, te da žene moraju uzeti veći postotak udjela u politici.

"Vjerujemo kako će skoro 40 posto žena biti na političkim listama, a i ova radionica pomaže u tome da se žene još više angažiraju u politici", kazala je Ljubičić.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije Ivanka Luetić Boban je ocijenila je da zastupljenost žena u politici nije baš najbolja, barem što se tiče te županije, ali da im je svima želja da se to promijeni.

"Imamo žene koje se žele baviti politikom, te namjeravaju zauzeti svoje mjesto u politici i preuzeti odgovornost u svojim lokalnim sredinama. Ovom smo radionicom širom otvorili vrata svim ženama. Danas smo pokazali da imamo snagu, da nas ima dovoljno i da trebamo doći na pozicije kako bi pokazali što znamo", poručila je Luetić Boban.

Kako je rečeno, Županija splitsko-dalmatinska i dalje je pri samom dnu ljestvice po udjelu žena u politici u cijeloj Hrvatskoj, a grad Split nikada nije imao ženu gradonačelnicu, ali ni županija županicu.

Od 16 gradova u županiji samo su u dva grada na čelu žene - Komiži na Visu i Starom Grad na Hvaru, no isto tako Stari Grad na Hvaru i Vrlika u gradskom vijeću nemaju niti jednu ženu.

Na skupu su prisutne politički angažirane žene iz Splita, Kaštela, Solina, Jelse na Hvaru, Trogira, Omiša, Dugog Rata, Sinja i Okruga Gornjeg. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!