mjesto za top banner

3. SVIBNJA 2012. 21:11h

Škabrnjani doslovce potjerali romsku obitelj: Iskopali rov i podigli ogradu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Romska obitelj Đanija danas je napustila Škabrnju i zemljište na kojem su živjeli posljednjih dva mjeseca, piše Večernji list. Bijes mještana protiv romske obitelji eskalirao je na praznik kada su održali prosvjed.

Mještani su obitelj Đaniju optužili za krađe, ostavljanje smeća, obavljanje nužde po njivama te im zamjerali što na svom posjedu velikom 4400 kvadrata namjeravaju skladištiti otpad. Tvrdili su kako je obitelj Đanija ovdje ilegalno i nema nikakve papire. 

Obitelj Đanija je isticala kako je zemljište kupila legalno i kako imaju sve potrebne papire. No, mještani nisu stali samo na vrijeđanju i prijetnjama već su iskopali rov i podigli ograde oko okolnih posjeda koja graniče sa zemljištem obitelji Đanija. Prijetili su i zatvoriti prolaz ukoliko se obitelj Đanija ne iseli.

Romska je obitelj odlučila popustiti te je uz pratnju policije danas napustila Škabrnju, a namjeravaju se vratiti u Slavoniju. Najavili su kako će tužiti načelnika Luku Škaru zbog vrijeđanja, a on je poručio kako se obitelj može vratiti kada sredi vlasničke papire. Mještani Škabrnje su Rome ispratili pljeskom.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!