mjesto za top banner

23. SVIBNJA 2011. 18:13h

Sikirevci: Stavio solarne ploče na krov kuće pa HEP-u prodaje struju

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Krov obiteljske kuće Ivana Lovrića iz Sikirevaca krase 52 solarne ploče koje proizvode struju za HEP. Njegova solarna elektrana snage je 10 kWh i prvi je objekt te namjene u Slavoniji.

– Dvadeset godina bavio sam se ugostiteljstvom, posao je išao sve lošije, a poljoprivredom se nisam htio baviti jer je neisplativa. Jedan moj prijatelj htio je postaviti solarne ploče na svoj krov, ali je odustao, a ja sam odlučio pokušati i ustrajao u tome – kaže Lovrić.

Godinu i pol trebalo mu je da dobije sve dozvole, potom je s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE) potpisao ugovor na 12 godina o isporuci proizvedene energije. Sustav je počeo djelovati prije desetak dana.

– Sve je vidljivo na monitoru invertera kojim se proizvedena istosmjerna struja iz solarnih ploča pretvara u izmjeničnu i upućuje u elektromrežni sustav HEP-a. Istina je, ovisi o tome koliko po danu ima sunčanih sati, ali u prosjeku svaki sat HEP-u isporučujem struje za 40-ak kuna – smješka se Ivan i dodaje da će mu se ulog sigurno isplatiti.

U prvih šest godina prodajom struje otplatit će kredit, a potom će svaki mjesec, a da prstom ne mrdne, zaraditi između četiri i pet tisuća kuna.

Prema ugovoru, HEP-u prodaje struju po 3,83 kune kilovatsat, oko 1000 kWh na mjesec. Istodobno, on od HEP-a kupuje struju, ali za 0,5 kuna po kilovatsatu, i izračunao je da bi mu solarna elektrana godišnje trebala donositi dobit od 50.000 kuna.

– Tako bi sama sebe otplatila za šest godina, a za idućih šest godina trebala bi donijeti dobit od još 300.000 kuna. Naravno, nadam se, a nema razloga da tako ne bude, da ću nakon isteka ovog sklopiti novi ugovor, možda i na 15 godina, i da ćemo svi biti zadovoljni. I HEP, i potrošači struje, a i ja – kaže.

Kolektore na jug

– Što je najbolje, nema konkurencije, a i da je ima, Sunca ima napretek, i zimi i ljeti, a najbolje u svemu je to što potrebe za strujom nikada neće prestati. Naprotiv, bit će sve skuplja – kaže Lovrić. Stečeno iskustvo iskoristit će pružajući konzultantske usluge budućim investitorima.

– Prvi savjet svima koji žele kolektore postaviti jest da krov mora biti okrenut prema jugu, inače neće dovoljno efikasno iskoristiti Sunčevu energiju i neće financijski profitirati, s time da minimalna površina kolektora mora biti 70 kvadrata, poput moje – zaključuje Lovrić.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!