mjesto za top banner

13. SRPNJA 2012. 09:05h

Sever: Milanović nije došao na GSV iako smo ga zvali

Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Predstavnici Sindikata i poslodavaca na današnjoj su sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) izrazili nezadovoljstvo stanjem socijalnog dijaloga u zemlji, a posebno im nije pravo što na sjednicu nije došao premijer Zoran Milanović.

Milanović nije došao na GSV iako smo ga zvali, nismo dobili od njega nikakav odgovor, niti od premijera uopće dobivamo povratnu komunikaciju na naše dopise i prijedloge, ukratko je sažeo nezadovoljstvo Sindikata i poslodavaca predsjednik GSV-a Krešimir Sever nakon sjednice.

Vladini socijalni partneri prijedloge zakona dobivaju kasno, dio zakona prolazi u Sabor mimo GSV-a, a neki predstavnici Vlade nisu bili ni na jednoj sjednici GSV-a, nabrojao je Sever.

Primjer za neprihvatljiv odnos Vlade Sever je našao u donošenju Zakona o reprezentativnosti i Zakona o financijskom poslovanju, dodavši kako sindikati imaju vremena do sutra u 9 sati za upućivanje amandmana na Zakon o reprezentativnosti u Sabor.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić objasnio je kako nije bilo predviđeno da Milanović prisustvuje današnjoj sjednici, te je istaknuo kako se premijer već sastajao sa čelnicima sindikalnih i poslodavačkih udruga, a to će raditi i ubuduće.

Njegovo je mišljenje da je Vlada maksimalno uključila socijalne partnere u izradu raznih zakona, primjerice u izradu Zakona o reprezentativnosti na koji su pristigli brojni amandmani.

Na sjednici je razmatran i problem Diokija, čiji radnici traže isplatu 5,5 zaostalih plaća dok Vlada neuspješno pokušava pronaći strateškog partnera. Na kraju je dogovoreno da će u ponedjeljak Ministarstvo gospodarstva još jednom pokušati dogovoriti rješenje s predstavnicima Sindikata i Stožera za obranu Diokija.

Sever ističe da Vlada mora nastaviti s naporima da pomogne očajnim radnicima, iako to nije tvrtka u državnom vlasništvu, dok je predstavnik HUP-a Ivan Miloloža ocijenio da su izravni pregovori zainteresiranih strana najbolji način da se što prije riješi taj golemi problem, koji opterećuje cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. (Hina)


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!