mjesto za top banner

21. LIPNJA 2012. 13:24h

Šef `Prepodoroda`: Idemo u prosvjede zbog kolektivnog ugovora!

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga Dodataka Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, a prema kojem bi se smanjila materijalna prava zaposlenika i smanjile plaće.

Stipić je na današnjoj konferenciji za novinare, osudio prijedlog novih vladinih mjera, rekavši da bi se kroz smanjenje plaća i drugih primanja još više povećalo zaostajanje plaća u školstvu, od nekih 560 do 120 kuna u odnosu na prosječnu plaću od Hrvatskoj. Prema njegovim riječima Vlada u idućoj godini planira na zaposlenim u osnovnom i srednjem školstvu uštedjeti ukupno oko 706 milijuna kuna ili prosječno nešto više od 10 tisuća kuna po zaposleniku. Tvrdi da će Vlada smanjenjem prava zaposlenika uštedjeti oko 326 kuna na svaku godinu staža, oko 160 milijuna kuna na prosvjetnom dodatku, 40 milijuna na jubilarnim nagradama te po 90 milijuna kuna na regresu i božičnici, što je sindikatima neprihvatljivo. Tako primjerice po izračunu sindikata po tim predloženim izmjenama Dodatka na staž s 0,5 na 0,3 posto zaposlenici s npr. stažem od 33 godine ostali bi bez 546 kuna u brutto iznosu i 308 kuna u netto iznosu, tvrdi Stipić.

Iznio je niz kritika prema vlasti, za koju je rekao da je nesposobna i nevjerodostojna ocjenivši da će način na koji želi riješiti gospodarsku krizu u zemlji dovesti do još veće krize. Ako "prođu" ova smanjenja prava zaposlenika u državnom i u tzv. "realnom" sektoru, moći će se smanjiti još više prava zaposlenika, ustvrdio je poručivši kako te mjere ne smiju proći. Kao dokaz nevjerodostojnosti pozvao se i na izjave ministra finacija Slavka Linića, koji je rekao da se u proračunskim uštedama neće "dirati plaće".

Optužio je Vladu i resorna ministarstva da su "vodili socijalni dijalog preko medija", a bez pravih sastanaka i pregovora sa sindikatima.

Naglasio je da su hrvatski sindikati pred najvećim kušnjama od svog osnutka te da zbog obveza prema svojim članovima na te mjere ne smiju pristati u kolektivnom pregovaranju.

Stipić je za jesen najavio veliko mobiliziranje članstva za aktivnosti koje će sindikati organizirati, no nije precizirao o kojim je aktivnostima riječ. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!