mjesto za top banner

18. SRPNJA 2015. 19:08h

SANJIN ŠPANOVIć Vrijeme je, ministre Šipuš, za ostavku

Sanjin Španović

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vrijeme je ministre za ostavku. Ne jer ste pili, već jer ste takvi vozili
 
Nije problem to što je popio. Neka baci kamen prvi koji nije na nekoj ro?endanskoj zabavi u svom prirodnom i privatnom društvu popio pokoju više.
 
I tako se opustio od stresa. Jer, makar i u to ponekad posumnjamo zbog nekih njihovih poteza, i ministri su ljudi. Ljudi kojima pod stresom nije lako. A svaki ministar je pod stresom, bez obzira što mi mislili.
 
U stresu je alkohol svakome ponekad ispušni ventil. Nekome veći, nekome manji. Berislavu Šipušu te večeri u razini 0,7 primila u krvi.
 
Ali, problem je to što je pokazao temeljnu ljudsku neodgovornost. I to veliki problem, vrijedan promtne i neopozive ostavke.
 
Kada je sjeo u automobil, Berislav Šipuš je ugrozio mnoge, ali i sebe. Takva osoba ne može obnašati jednu funkciju ministra.
 
Koji s razlogom ima pravo na službenog vozača od 0 do 24. Pa i zbog takvih stvari poput ove koja se dogodila. Takvih stvari koje se sa tim vozačem onda preventivno spriječe da eruptiraju.
 
Lijepo je poštivati svog vozača. Pa ga ne gnjaviti da te čeka do kasno u noć jer si ti na privatnoj ro?endanskoj zabavi. Ali je lijepo i poštivati posao tog vozača, koji je, izme?u ostalog, i taj da i to radi.
 
Vozač je toga svjestan i na to je pristao kada je počeo raditi taj posao. I za to mu se uredno i plate prekovremeni sati na njegovu plaću.
 
Ako je već i bio toliko pažljiv prema vozaču mogao je i biti prema javnosti. Pa se vratiti taksijem. I platiti ga deset puta manje od 750 kuna kazne koju je u tišini potom platio. Taksiji u Zagrebu su danas, zahvaljujući pokojnom Borisu Špremu, bivšem predsjedniku Gradske skupštine i Sabora, dostupni i povoljni svima, a kamoli ne nekome s ministarskom plaćom.
 
Time bi pokazao odgovornost i svjesnost situacije u kojoj se našao i koja je, recimo i to jasno, mogla donijeti do tragedije. Srećom pa se nikakva takva tragedija nije dogodila.
 
Osim moralne tragedije neodgovornosti ministra. 
 
Jer kako si jedan ministar može dopustiti da sjedne za volan ako je popio pokoju više? Time jasno pokazuje da nije ni svjestan funkcije koju obnaša.
 
S koje sada mora otići jer njegova je vjerodostojnost zbog tog neodgovornog poteza nepovratno izgubljena. Poteza koje je otvorilo i pitanje kakav je ministar čovjek.
 
Problem je i to što se sve to dogodilo prije dva tjedna. I što se to saznalo nakon što su mediji i glavna oporbena stranka reagirali.
 
Na kraju, pa i već tada kada je zaustavljen, Šipuš je trebao javnosti pogledati u oči i reći prvi što je napravio. Tako bi pokazao možda i da se kaje zbog toga.
 
Lako je sada govoriti da on nije nikoga zvao, da je uredno sve priznao policajcima, pristao na alkotest i platio kaznu. To se sve podrazumijeva u normalnoj državi, ali do toga kod odgovornog ministra neće doći.
 
Zato je vrijeme da Berislav Šipuš ode u političku ropotarnicu prošlosti. I vrati se u struku gdje ima što reći. A HNS-u da na?e novog, trećeg kandidata.
 
Autor teksta Sanjin Španović (link: https://www.facebook.com/copyrightzg) dugogodišnji je novinar i reporter koji je izvještavao iz više od pedeset zemalja svijeta na nekoliko kontineta. Urednik je i voditelj emisije Veto (link: http://www.fb.com/veto.tv) na Jabuci TV, trenutno jednog od po gledanosti i utjecaju najbrže rastućih društveno političkih talk showa u Hrvatskoj.
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!