mjesto za top banner

21. SRPNJA 2011. 17:59h

Sanader dva sata iznosio obranu, sutra ide na pregled u bolnicu

Ivo Sanader

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Dva je puna sata Ivo Sanader, prema riječima njegova odvjetnika Čede Prodanovića, suvereno iznosio obranu pred dvjema USKOK-ovim tužiteljicama u zagrebačkom Okružnom zatvoru u Remetincu, no nije odgovarao na njihova pitanja.

Bivši premijer i šef HDZ-a očitovao se o optužbama koje mu se stavljaju na teret u istragama o izvlačenju novca preko Fimi medije, pranja novca preko različitih računa i posljednjeg proširenja istrage zbog čega je prošli tjedan uhićena bivša šefica računovodstva vladajuće stranke Branka Pavošević.

– Govorio je uvjerljivo s dosta argumenata. Ovo je tek prva istraga. U sljedeću srijedu očitovat će se o optužbama vezano za proviziju Hypo banke – kazao je Prodanović, jedan od Sanaderovih odvjetnika po završetku ispitivanja.

Neposredno prije ispitivanja Ive Sanadera u vezi s optužbama u predmetu Fimi media, u Remetinec su stigli njegovi odvjetnici Čedo Prodanović i Goran Suić. Prodanović je istaknuo da će se Sanader u prvom redu braniti činjenicama koje mu idu u prilog te da nema namjeru niti će to biti taktika obrane da na nekoga svaljuje krivnju ili ga blati. Ispitivanje u zatvoru provodi se jer je Sanaderu pogoršano stanje noge.

Prodanović je kazao da su se konzultirali sa specijalistima te da bi Sanaderu tijekom sutrašnjeg pregleda u bolnici za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj možda trebali snimiti nogu magnetnom rezonancijom jer, pribojavaju se liječnici, postoji opasnost od sepse.

Koja je točno Sanaderova dijagnoza, ne znaju ni odvjetnici. U početku se smatralo da je u pitanju istegnuće ligamenata, no, kako kažu, noga mu je natečena i drukčije boje.

Bivši premijer bit će u 13 sati ispitan u svojoj ćeliji u istražnom zatvoru, a na uvjete u Remetincu Sanader se ne žali.

– Bolje mi je ovdje nego u austrijskom zatvoru – kratko je rekao bivši premijer.

Sanadera su njegovi odvjetnici posjetili i jučer. Najavili su žalbu na pritvor i vjeruju da će ona biti prihvaćena.

Iako zakon daje mogućnost kućnog pritvora, Prodanović je naglasio da je ta mogućnost u praksi slabo provediva te se neće na nju oslanjati.

Obitelj i prijatelji bivšeg premijera nisu bili u Remetincu. Sanader je sam zatražio da ga u ovim trenucima ne posjećuju jer ih želi zaštititi od medijskog pritiska.

Bolna noga Sanaderu već neko vrijeme zadaje probleme. Liječnica ga je pregledala u Remetincu, no sutra će ga prevesti i do zatvorske bolnice pa ponovno pregledati.

Neslužbeno doznajemo da su za Sanadera “rezervirana” četiri specijalistička pregleda u zatvorskoj bolnici u koju će ujutro biti dovezen pod policijskom pratnjom. Hoće li nakon pregleda, koji će potrajati oko dva sata, biti vraćen u Remetinec, ovisit će o mišljenju liječnika

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!