mjesto za top banner

13. TRAVNJA 2012. 15:40h

Sanader: Imam najbolje odvjetnike u zemlji, dokazat ću svoju nevinost

Ivo Sanader

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Imam najbolje odvjetnike u Hrvatskoj i najbolje argumente. Idem s punim samopouzdanjem na suđenje i uz pomoć svoje obrane dokazat ću hrvatskoj javnosti da su sve optužbe namještene i da je sve ovo sto se događa u posljednje dvije godine politički motivirano, kazao je Ivo Sanader upitan da komentira je li spreman za još jedno veliko suđenje koje počinje u ponedjeljak. U 9.30 sati čitanjem optužnice na zagrebačkom Županijskom sudu započet će suđenje za Fimi mediju.

USKOK bivšeg premijera tereti za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i punjenje crnih fondova HDZ-a te za stjecanje nepripadne imovinske koristi.

Komentirajući početak suđenja Sanader je spomenuo da je njegov braniteljski tim dobro pregledao dokumentaciju, a obrusio se na ostale okrivljenike koji su priznali namještanje poslova za Fimi mediju Nevenke Jurak i zatim kazali da im je to " naredio Sanader ". Svoje nekadašnje kolege i prijatelj bivši premijer nazvao je kriminalcima.

Vrlo je jasno da se to odnosilo na Mladena Barišića, Nevenku Jurak i Branku Pavošević koji su se izjasnili krivima.

Podsjetimo, Fimi medija jedna je od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj gdje se prvi put na optuženičkoj klupi našla i jedna stranka – HDZ. Ivo Sanader, Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević, Nevenka Jurak, Anita Lončar-Papeš, Bojan Dimić, HDZ i trgovačka društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida optužena su za udruživanje radi počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.

Prema optužnici sam Ivo Sanader te Mladen Barišić i Ratko Maček, koji su navodno djelovali po Sanaderovom naređenju, su u ime HDZ-a za stranku prikupljali donacije fizičkih i pravnih osoba. Na scenu je zatim stupila Branka Pavošević koja je po, stoji u optužnici, Sanaderovu ili Mačekovu naređenju iz knjiga HDZ-a "izostavila" više od 15 milijuna kuna. Novac koji nigdje nije bio evidentiran Pavošević je koristila za plaćanje troškova HDZ-a i isplaćivala ih fizičkim i pravnim osobama među kojima i članovima stranke. Novac je, tvrdi USKOK, isplaćivao i Barišić, a znao je to činiti i Maček.

Svojim "uigranim" načinom poslovanja Sanader i HDZ prema optužnici su si priskrbili više od 46 milijuna kuna, a bivši premijer u svoj je džep navodno spremio barem 15-ak milijuna dok je ostatak od preko 31 milijun kuna pripao HDZ-u.

Kratkih rukava nisu ostale ni Nevenka Jurak koja je "utržila" više od dva i pol milijuna kuna, stoji u optužnici, Lončar-Papeš u džep je spremila nešto više od dva milijuna kuna dok je Dimić uspio dobiti "samo" više od milijun i pol kuna. U optužnici USKOK-a također stoji kako je Fimi medija izvukla korist više od 11,5 milijuna kuna, a trgovačko društvo Ani-Lon više od pet i pol tisuća kuna.

Zbog zloporabe položaja i ovlasti u aferi Fimi medija, kojom su državne tvrtke oštetili za više od deset milijuna kuna, Županijsko je državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo tri optužnice protiv nekadašnjih moćnika Hrvatskih autocesta (HAC) Marija Crnjaka, Jurice Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara, a "pali" su i šef Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo te nekadašnji šef Hrvatskih šuma Darko Beuk.

Optužnica je podnijeta i protiv Ivice Kirina. Gradonačelnika Virovitice tereti se da je kao ministar policije zloporabio oko 8 milijun kuna na način da je posredstvom Fimi medije proračunskim novcem punio crne HDZ-ove fondove.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!