mjesto za top banner

GODINA ISTINE ZA AIRBUS

18. SIJENJA 2007. 18:21h

Sanacija Airbusa teška, ali pravedna

Tekst

U utrci dvaju najvećih proizvo?ača zrakoplova na svijetu, Airbus je po prvi puta od 2000. godine dobio manji broj narudžbi od Boeinga.

Europski je koncern tijekom prošle godine imao svega nešto preko 800 narudžbi i ostvario dobit od oko 75 milijardi dolara. No njihov najveći konkurent Boeing prodao je preko tisuću zrakoplova. Šef Airbusa Luois Gallois smatra da će i ova godina biti teška  - "godina istine", kako se on izrazio, godina u kojoj će se ovaj koncern trebati prestrukturirati.

Kriza Airbusa nastavlja se i u 2007. godini

Sanacija će biti "teška, ali pravedno raspodjeljena na sve zemlje", kaže šef Airbusa. A kako će to konkretno izgledati, saznat će se već sljedećeg mjeseca. Za sada se zna samo to da će se Airbus oprostiti od velikog broja svojih dobavljača rezervnih djelova, te da će se neka proizvodna mjesta zatvoriti.  

Za novi Boeingov model već 150 narudžbi

Osim toga, njihov konkurent Boeing sljedeće godine kreće sa svojim ekonomičnim modelom 787, a za taj je model već stiglo preko 150 narudžbi. Zbog krize oko Airbusa  A 380, zrakoplovni koncern EADS tek je u prosincu dao odobrenje za rad na novom modelu A 350, kojeg se može u najboljem slučaju isporučiti tek 2013.

Uzroci problema Airbusa

Teškoće Airbusa šef tog koncerna Gallois ovako pojašnjava:

- Airbus je nastao fuzijom četiri poduzeća, a ta se fuzija na terenu još nije potpuno uhodala. To je jedan od uzroka naših teškoća - nešeg gubitka energije i naše neefikasnosti. Sljedećih ćemo godina morati dobro  potegnuti kako bi od Airbusa nastalo snažno poduzeće kakvo svi želimo.

Puno kvarova i rekonstrukcija

Model A 380 bio je najavljivan kao revolucija u zračnom prometu, no brojni kvarovi izazvali su ogromne troškove.  Drugi problem je i zrakoplov srednje veličine A 350 čiju se konstrukciju trebalo potpuno preurediti, što će stajati oko 10 milijardi dolara - dvostruko više neog što je bilo planirano.    

Program "Power 8" za spas Airbusa

No to nisu jedini uzroci krize Airbusa. Trzavice u njemačko - francuskom vodstvu firme, prije svega oko pitanja mjesta proizvodnje Airbusovih zrakoplova:  što i koliko će se proizvoditi u Toulouseu, a koliko u Hamburgu.  Drugi primjer: dijelovi za A 380 dopremaju se iz četiri zemlje. Sljedeći problem je tehničke naravi: očito su tehnički izazovi konstrukcije A 380 bili veći nego što se očekivalo. To bi se sada trebalo promijeniti programom sanacije pod nazivom: Power 8, tvrdi šef Gallois:

- To znači da moramo provesti razne odluke -  smanjenje troškova, brži razvoj, jeftiniju  produkciju i reorganizaciju dobavljača -

No kako će to izgledati u praksi - o tome se iza kulisa još uvijek žestoko diskutira.

Deutsche Welle

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!