mjesto za top banner

25. TRAVNJA 2012. 21:03h

Samo 20 posto hrvatskih kompanija je kreditno sposobno

Foto

Hrvatska
0

Tekst

– Ovo je godina inventure za sve banke na tržištu koje budu usklađivale vrijednost potražnje sa stvarnim stanjem. Lani je zabilježeno 12,4 posto loših plasmana, a tek je 20 posto kompanija kreditno sposobno, mogu vratiti dug koji podignu – istaknuo je Goran Gazivoda, predsjednik uprave Banco Popolare Croatia, na okruglom stolu mjesečnika Banka "Koga će banke kreditirati".

Gazivoda upozorava da istodobno traju proces razduživanja, smanjenja izloženosti banaka pojedinim kompanijama i smanjenje potražnje za kreditima. Poseban je problem što se dobre greenfield investicije godinama bore s birokracijom.

– Za tvornicu gnojiva u Vukovaru koju smo kreditirali prošle su četiri godine od projekta do dobivanja dozvola. Administrativne prepreke su goleme – upozorio je Gazivoda.

Nenad Mećava, direktor poduzetničkog bankarstva u Zagrebačkoj banci, poručio je da će banke relaksirati uvjete kreditiranja poveća li se udio vlasnika, a HAMAG i HBOR preuzmu veći dio rizika. Iz HBOR-a su poručili da je takav model kreditiranja u pripremi za nove investicije, posebno one izvozno orijentirane.

– Projekti su koji imaju potencijal za kreditiranje energetika i energetska učinkovitost, uključujući biomasu, bioplin, vjetar i male hidrocentrale, kao i proizvodnja za izvoz, agrofinanciranje i projekti fondova EU, posebno vezani uz infrastrukturu i zaštitu okoliša – poručio je Vladimir Kristijan, direktor sektora gospodarstva Erste banke.

Ponešto optimizma unio je podatak iz HBOR-a da su lani ponovno počeli više kreditirati investicije u odnosu na obrtna sredstva, dok je 2010. više od 70% kredita išlo na tekuću likvidnost.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!