mjesto za top banner

3. SRPNJA 2012. 22:13h

Saborska rasprava o izmjenama Zakona o HRT-u

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U nastavku saborske rasprave po klubovima o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) zastupnici vladajuće koalicije isticali su kako će izmjene pridonijeti transparentijem i učinkovitijem radu HRT-a, dok oporbeni zastupnici smatraju kako HRT, kao javni medij, vladajući pretvaraju u instrument vlasti i svoje politike.

Branko Vukšić (Hrvatski laburisti - Stranka rada) ocijenio je kako su izmjene i dopune Zakona o HRT-u najlošiji akt vezan uz medije u 22 godine hrvatskoga višestranačja te da su problemi koji će njima nastati nepopravljivi. Optužio je vladajuću koaliciju da s jedne strane govore da ih HRT ne zanima, ali će ga kontrolirati, a s druge povlači poteze koji će ugušiti jedini javni medij u Hrvatskoj.

Ravnatelj HRT-a će biti 'iznad svega, pa i Sabora', bit će 'nadstručan' od sviju za novinarstvo, bit će stručan i za poslovanje. Nema te osobe koja ima sva ta znanja i vještine, rekao je Vukšić upozorivši da način izbora urednika ne osigurava njihovu samostalnost.

Zastupnik Hrvatskih laburista upozorio je i da, predloženim izmjenama, Programsko vijeće HRT-a ni o čemu ne odlučuje i postat će debatni klub. To je pljuska javnosti koja se isključuje iz odlučivanja, ali joj ostaje plaćanje 'rtv pretplate', kazao je. Predloženim izmjenama javna televizija izgubila je svaku šansu i uvodi se državna i stranačka cenzura i politika će potpuno zagospodariti javnim medijem, naglasio je Vukšić.

Goran Beus Richembergh (Klub HNS-a) rekao je kako je dobro da se izmjenama i dopunama unaprjeđuju neki instituti, prije svega preveniranje blokada Nadzornog odbora i Programskog vijeća, da se imenovanje glavnih urednika i urednika programa provodi transparentnije. Odbacio je tvrdnje da se Europska komisija protivi donošenju izmjena zakona, kazavši da je mišljenje s preporukama došlo iz Uprave za proširenje, a ne iz Glavne uprave za medije koje je stručno za to područje.

U ime Kluba HDSSB-a zastupnik Dinko Burić ocijenio je da vladajuća koalicija želi uspostaviti kontrola nad medijima kako bi se kontroliralo mišljenje građana i razuvjeriti ih da sve lošije žive i da su sve siromašniji, te da je sve to na njihovu korist i dobrobit. Ključnim pitanjem smatra izbor glavnog ravnatelja i njegove ovlasti da bira glavne urednike. Upitao je zašto je izbjegnuta javna rasprava i zašto se toliko žuri s izmjenama i dopunama zakona o HRT-u kao da je izvanredno stanje, iako drži da određeno izvanredno stanje i jest ali u vladajućoj koaliciji.

Josip Kregar (klub SDP-a) rekao je da je zakon nužan, jer na to sile odnosi i situacija na HRT-u, koji zaslužuje i traži jače vodstvo. Ne može se unaprijed diskvalificirati bilokoja politika koja će uzeti taj zakon kao instrument, kao nedemokratska ili protiv slobode medija.

Jasen Mesić (klub HDZ-a) istaknuo je kako se žuri s donošenjem izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji da bi se do 15. srpnja mogao postaviti privremeni ravnatelj, jer ostane li na snazi stari zakon, vladajući ne bi mogli imenovati koga žele u Programsko vijeće i Nadzorni odbor te imenovati glavnog ravnatelja koji bi postavljao glavne urednike. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!