mjesto za top banner

15. LIPNJA 2012. 08:24h

Sabor službeno smijenio Kosor i Šeksa

sabor

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Za Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa, ovo je bio najgori dan u saborskoj karijeri, leđa su im okrenuli dojučerašnji podređeni, glasovali su u Saboru da ih se smjeni s mjesta potpredsjednika. No i oni su iskoristili priliku pa se zahvalili onima koje su doveli u stranku i stavili na stranačke liste...

Cijelo jutro, Jadranka Kosor provela je u svom uredu spremajući stvari. Točno u podne došla je na glasovanje gdje se uskoro na dnevnom redu našla njena smjena i jedinog joj preostalog saveznika Vladimira Šeksa. Prvi je na redu bio on, koji je sam podnio ostavku, ali je za govornicom ipak podsjetio da je u Saboru od njegova početka. Ipak, odlučio se na ostavku nakon što je izgubio potporu svojih kolega.

"To sam prihvatio jer smatram da u demokraciji i demokratskim strankama i u demokratskom životu, treba prihvatiti i one odluke koje donosi većina, koje donosi odgovarajuća stranačka tijela, makar vam se te odluke čine neprikladnima, pogrešnima i štetnima", istaknuo je Šeks.

No, uzalud mu riječi kad su svi njegovi glasovali za njegovu smjenu, jedino su suzdržani bili njegovi najljući protivnici iz HDSSB-a te Jadranka Kosor. Ona je bila iduća na redu. Kao i Šeks zahvalila se kolegama koji su joj u prosincu dali povjerenje, da bi danas glasovali protiv nje.

"Danas će za moju smjenu glasovati i oni koje sam prije nekoliko mjeseci primila i uključila u Hrvatsku demokratsku zajednicu i oni koje sam u ovom Domu predlagala za ministre, kao predsjednica Vlade, ali isto tako i za one za koje sam se osobito, kao predsjednica HDZ-a zalagala da budu na listama Hrvatske demokratske zajednice i da danas budu zastupnici", istaknula je Kosor.

Protiv nje su također glasovali svi osim suzdržanih HDSSB-ovaca i Nevenke Bečić. Nakon glasovanja Kosor nije bila raspoložena za izjave, ali Šeks je. Rekao je da se ne osjeća loše i da se pripremio na ovakav rasplet događaja, no ne pomišlja na odlazak iz stranke.

"Zašto bih ja iz svoje stranke, kojoj sam ja jedan od utemeljitelja i osnivača išao bilo gdje. Ja ću sa svojim strankom i ona samnom, dijeliti i dobro i zlo i kad sam bio u teškim trenucima i kad je moja stranka bila u teškim trenucima", rekao je Šeks.

Govori Kosor i Šeksa nisu se previše svidjeli šefu stranke Tomislavu Karamarku. Smatra da to nije bilo dobro za stranku jer je riječ o unutarstranačkom problemu o kojem se razgovaralo na klubu.

"Tako da smo ponavljali klub ovdje na plenarnoj sjednici, ne bi bilo dobro, ali evo gospoda su sebi dopustila da ponove svoje monologe i dobro, to je i legitimno", kaže Karamarko.

Hoće li biti kakvih sankcija za bivše potpredsjednike, još se ne zna, o svemu će razgovarati predsjedništvo, najavio je Karamarko. Ne zna se ni gdje će sada Kosor i Šeks biti smješteni. Razgovarali su s predsjednikom Sabora Borisom Špremom o novim uredima. Odluku će donijeti predsjedništvo i iako trenutno nema mjesta na Markovom trgu, ne zna se hoće li se napraviti iznimka.

"Radi se o bivšem predsjedniku Sabora i bivšoj premijerki i postoje neke obaveze koje iz toga proizlaze. Ja sam kao predsjednik Sabora dobio neke papire u kojima se traži da se Kosor pojavi na jednom sastanku, čini mi se u Poljskoj, kao bivša premijerka, to će razmotriti predsjedništvo", istaknuo je Šprem.

Do tada će se Šeks i Kosor uredno pojavljivati u svojim klupama i sudjelovati u raspravama. Osim što su povrijeđena dva ega, za ostatak Hrvatske ništa se u biti nije promijenilo. (Mediaservis)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!