mjesto za top banner

27. LIPNJA 2012. 21:38h

Sabor nastavlja o pravima branitelja Domovinskog rata

Sabornica

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Hrvatski sabor sutra nastavlja sjednicu raspravom o Izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2011. godinu.

U Izvješću se uz ostalo navodi da je u prošloj godini ukupno na provedbu prava iz Zakona utrošeno 5,817 milijardi kuna, što je u odnosu na utrošena sredstva u 2010. godini smanjenje za 238 milijun kuna ili 3,93 posto.

Najviše novca utrošeno je za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja u iznosu od 4,805 milijardi kuna ili 82,5 posto sredstava, za trajna novčana prava utrošeno je 740 milijuna kuna ili 12,72 posto sredstava, a za stambeno zbrinjavanje utrošeno je 78,6 milijuna kuna ili 1,35 posto sredstva.

U prošloj godini riješena su 323 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, dodjelom kredita ili dodjelom stanova u vlasništvu Republike Hrvatske zatečenim korisnicima. Ukupno je na Listi prvenstva za 2011. godinu bilo 12.866 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje.

Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u 2011. godini ostvario je dobit od 133 milijuna kuna, a vrijednost imovine 31. prosinca iznosila je 1,538 milijardi kuna. Vrijednost udjela bila je 642,85 kune, a isplaćeno je udjela u vrijednosti od 191,7 mil. kuna.

Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata dodijelio je 10.537 stipendija u ukupnom iznosu od 64,5 milijuna kuna, dok je Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji pozitivno riješila 3.505 zahtjeva za financijsku pomoć u ukupnom iznosu od 9,8 milijuna kuna.

Tijekom prošle godine mjerama aktivne politike zapošljavanja u nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje obuhvaćeno je 2.449 hrvatskih branitelja uz isplaćena sredstva od 25 milijuna kuna. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!